Chinon
Chinon is een bedrijvig stadje aan de rivier de Vienne, met een mooi kasteel dat toeristen aantrekt en een energiecentrale die voor werkgelegenheid zorgt. In de wijnwereld is Chinon echter bekend om zijn cabernet franc. Er worden verschillende stijlen cabernet franc geproduceerd. Fruitige wijnen van de kiezelrijke wijngaarden langs de Loire, die in de regel vergisten en rijpen in tanks van beton en rvs. En meer gestructureerde wijnen van druiven die hun wortels in de kalkstenen hellingen bij Cravant-les-Côteaux en Beaumont-en-Véron mogen steken. Deze wijnen worden grootgebracht in grote en/of kleine vaten. Cabernet franc is een echte eetwijn, waanzinnig populair bij de bistronomique van Parijs.
Domaine Olga Raffault
Domaine Olga Raffault is een biologische wijnmakerij in Savigny-en-Véron net ten westen van Chinon maar binnen de grenzen van AOC Chinon. Het domein bevat 24 hectare aan wijngaarden waarvan 23 cabernet franc en 1 hectare chenin blanc.
Het domein dankt zijn naam aan Olga, een dame die in 1947 plotseling weduwe werd. Met de hulp van Ernest Zenninger, een Duitse soldaat die na zijn krijgsgevangenschap in Frankrijk bleef, heeft Olga het landgoed een toekomst gegeven. Olga en Ernest hadden talent en gaandeweg ontwikkelden zij een eigen stijl van finesse. Sinds Olga Raffault overleden is, wordt het domein gerund door kleindochter Sylvie en haar man Eric de la Vigerie.
Het landgoed heeft geweldige percelen in het dorp van de thuisbasis, Savigny-en-Véron. De wijngaard ‘Les Picasses’ is van wereldklasse. Oude stokken – meer dan 50 jaar – op een steile helling. Een toplaag van alluviale klei met een ondergrond van kalksteen. Zeer expressieve en aromatische druiven.
De vinificatie is traditioneel. De druiven worden met de hand geplukt en gefermenteerd in roestvrij staal. De wijnen worden vervolgens gerijpt in groot, neutraal eiken- en soms kastanjevaten – zeer traditioneel in de regio. Opvallend is de temperatuurcontrole tijdens fermentatie, nooit boven de 26°C. Een andere opvallene keuze met positieve gevolgen is het lage sulfietgebruik. De wijn mag zich vrij bewegen en wordt niet gehinderd door dit veelbesproken middel.
Les Picasses
Les Picasses komt van het kalkstenen plateau ten noorden van Beaumont. De wijn ondergaat een spontane vergisting. Daarna brengt de wijn twee tot drie jaar(!) door op eikenhout, mede om de wijn te concentreren en de tannine te verzachten. De wijn wordt pas vier jaar na de oogst op de markt gebracht!
Raffault’s “les Picasses” heeft vaak een lichte granaatkleur die de diepte van smaak en complexiteit in een ander licht zet bij menig proever. De stijl is rustiek, vrij aards met cacao, hints van sinaasappelschil, tijm, zoethout en een diepe, donkere kersensmaak. De tannines zijn zacht en de minerale complexiteit in de afdronk is subliem. In de loop der jaren heeft het een cultstatus verworven als één van de referenties wat betreft het terroir van Chinon.