Vin de France
Vin de France kan van alles zijn, als het maar vergist druivensap uit Frankijk is. De oorsprong is eenvoudige vin de table, tegenwoordig ook kwaliteitswijnen die buiten de strikte regels van een AOC vallen. Dit kan zijn door de ligging van desbetreffende wijngaard buiten de grenzen van AOC of IGP. Ook kan het zijn door vinificatiemethodes of gekozen druivenrassen die niet toegestaan zijn.
Domaine Amirault – Le Clos des Quarterons
Xavier Amirault is de zesde generatie op Le Clos de Quarterons in Saint-Nicolas-de-Bourgeuil. Voordat hij samen met zijn vrouw Agnes de leiding van het domein op zich nam, werkte hij tien jaar in New York als importeur. Zijn tijd in New York heeft Xavier een zeer vooruitstrevende blik op wijn gegeven. Hij is een van de eerste leden van Vin Methode Nature, een vereniging van wijnmakers die afspraken hebben gemaakt over het gebruik van de aanduiding Vin de Nature. Het domein is biodynamisch Demeter gecertificeerd, en deze filosofie vormt voor de familie een leidraad die veel verder gaat dan alleen het wijnmaken zelf.
Alle druiven worden met de hand geoogst, wat een eerste strenge selectie garandeert. In de kelder volgt een zorgvuldige sortering op de band. De vergisting verloopt spontaan, zonder toegevoegde gisten. Het gebruik van sulfiet is minimaal en bij sommige wijnen zelfs volledig uitgesloten.
Xavier en Agnes blijven met hun wijnen dicht bij hun terroirs. Dit kun je ook heel letterlijk nemen: de vatenkelder bevindt zich in een adembenemende kalksteengrot onder een van hun wijngaarden. Zonder koeling of verwarming is het hier constant tussen de 10 en 12 graden Celsius, ideaal voor de rijping van cabernet franc en chenin blanc.
La Ferme des Fontaines “Pet’Night”
De Pet’Night is een woordspeling op pétillant naturel (pet-nat in de volksmond). Dit is een ancestrale manier van mousserende wijnen maken waarbij de bubbel in de wijn wordt verkregen door één alcoholische fermentatie, deels op vat, deels op fles. Gemaakt van 100% chenin blanc. De druiven worden met de hand geplukt. Na het persen van hele trossen wordt er een korte koude bezinking gedaan alvorens de alcoholische fermentatie begint. Tijdens de fermentatie wordt er gebotteld zodat het laatste stuk fermentatie in gesloten fles plaatsvindt en er een mousse ontstaat.
Muzikale begeleiding: