Zuidelijke-Rhône
En Français ‘Rhône Méridionale’ genoemd, waar het noorden ‘Septentrionale’ is. Het noorden beschikt over twee kwalitatieve reuzen die terroir gedreven wijn maken: Hermitage en Côte-Rotie. Dit gebied identifeert klimatologisch meer met Beaujolais. Toch als je kwantiteit als graadmeter neemt is het zuiden superieur. Côte du Rhône is een gigantische AOC (na Bordeaux AOC de grootste in Frankrijk) die zowel noord en zuid bestrijkt. Echter in de praktijk komt van de 2 miljoen hectoliter (inclusief Côtes-du-Rhône Villages) het overgrote meerendeel uit het zuiden. Het zuiden is Provençaals en mediterreaans. Flora en fauna, maar ook cultuur en leefstijl ondersteunen dit paradigma.
‘Le Méridionale’ begint in het noorden bij Montélimar, ongeveer een uur ten noorden van Avignon en Châteauneuf. Al snel waaiert het gebied flink uit, voornamelijk in oostelijke richting op de linkeroever maar ook aan de rechteroever met Tavel en Lirac en stukken Côte du Rhône. Het gebied eindigt eigenlijk pas in het zuidoosten bij Luberon.
De kers op de taart is hier nog altijd Châteauneuf-du-Pape, met een grootse historie en indrukwekkende opulente wijnen. Maar andere Rhône Cru’s staan op en bouwen aan hun eigen reputatie, voor een schappelijke prijs. Dorpjes zoals; Gigondas, Vacqueyras en Rasteau. Andere Cru’s zijn Beaumes-de-Venise, Cairanne, Vinsobres, Lirac en Tavel. Daarbovenop minder bekende streken als Sablet en Ventoux en de toegevoegde wijnstreek Costières de Nîmes, wat voorheen Languedoc was maar in wijntaal nu Rhône is.
Belangrijke karakteristieke elementen voor de wijnbouw zijn de ‘galets roulés’ in gebieden rond de rivier. Wat grote rolkeien zijn gevormd door de rivier op een bodem van klei en zand. Verder in het oosten (Gigondas, Cairanne etc.) duikt er meer kalksteen op tussen zand en klei. De Mistral wind is een ander element die groot effect heeft op de wijnbouw. De mistral geeft de wijnranken de nodige verkoeling maar zorgt ook voor grote stress door zijn intensiteit en omnipresence.
Rode wijn domineert de productie met jaarlijks rond de 80%. Belangrijkste druif is met vlag en wimpel nog steeds grenache, aangevuld met (onder andere) syrah, mourvèdre, cinsault en carignan. Voor wit is het grenache blanc, marsanne, roussanne, clairette, bourboulenc en tal van andere kleine spelers.
Valréas
In het Rhône dal halverwege de Côte-Rôtie in het noorden en Châteauneuf-du-Pape in het zuiden, bevindt zich Valréas. In Valréas wisselen koele winden uit het noorden en warme winden uit het zuiden elkaar af. Prachtige omstandigheden voor wijnbouw.
Domaine la Décelle
De familie Lavau komt oorspronkelijk uit Saint-Émilion, maar de wortels lopen ook in Tunesië. Een aantal familieleden vertrokken in 1870 naar Tunesië. René Lavau en zijn zoon kochten daar een domaine met wijnstokken en sinaasappelbomen. Hier maakten ze wijn en ook grenadine. Het bedrijf liep heel goed en René werd in Tunesië de grootste wijnproducent.
In 1962 verlieten kleinzoon Jean-Guy Lavau en zijn vrouw Anne-Marie Tunesië. Ze kochten een wijnkelder in de Rhône, in Sablet, het hart van de Rhône vallei, in 1965 omgedoopt tot Maison Lavau. Dankzij hun hoge normen, aandacht voor detail en hunkering naar uitmuntendheid, bouwden Jean-Guy en Anne-Marie Lavau al snel een reputatie op van wijnmakers van topkwaliteit in hun regio en werden ze erkend als een belangrijke lokale speler. Ze creëerden ook nauwe banden met de andere wijnbouwers, vooral in het zuidelijke Rhône dal. Ze investeerden in de toekomst door in 1994 de grootste wijnmakerij in de Vaucluse, in Entrechaux, te kopen. In 1995 besloot zoon Frédéric zich bij het familiebedrijf aan te sluiten, al snel gevolgd door zoon Benoît in 1997. Sinds 2000 hebben de broers de leiding over het bedrijf. Ze hebben wijngaarden in de appellations, Côtes du Ventoux, Côtes du Rhône en in de beroemde AOC’s Tavel, Vacqueyras, Rasteau, Gigondas en Châteauneuf-du-Pape. In 2013 kocht men Château Maucoil in Châteauneuf-du-Pape.
Côtes du Rhône Villages Valréas
De Côtes du Rhône Villages Valréas blanc van domaine La Décelle is gemaakt van 50% viognier en 50% marsanne, de stokken zijn 50 jaar oud. Fermentatie en rijping in roestvrijstalen tanks.
Aroma’s van witte perzik, witte bloemen, mango. Vol, fruitig en witte peper. Veel lengte!