Roussillon
Grenzen zijn een bureaucratisch fenomeen en lijken een hele harde en duidelijke scheiding te zijn tussen streken. Niets is minder waar, het menselijke aspect gaat geleidelijk en organisch en in elkaar over. Dat zie je vooral aan hoe culturen, talen, gastronomie, rituelen en gebruiken fluide zijn en niet eindigen of beginnen bij een landsgrens. Roussillon is het perfecte voorbeeld van dit fenomeen. Hoe zuidelijker men komt hoe meer het Franse overgaat in iets wat veel Spaanser aanvoelt. In vroegere tijden, tussen de 13e en 17e eeuw, heersten hier Spaanse vorsten. Eerst vanuit Mallorca en later uit Aragón, het stuk Noord-Spanje tussen Baskenland en Catalonië. De wijnen bewandelen een soortgelijk pad; hoe zuidelijker men komt hoe meer Spaans temperament vloeit in karakter, geur en smaak. De wijnen maken deze transitie synchroon aan de lokale gastronomie. Denk aan klassieke recepten zoals brandade van kabeljauw, gegratineerde ansjovis en ‘tonijn à la Catalane’.
Er waaien in Roussillon twee winden die ieder een sterke eigen identiteit hebben, uit het bergachtige noorden de ‘Tramontane’ en de ‘Marin’ uit de middellandse zee. Dit, in combinatie met het warme mediterrane klimaat, maakt het relatief makkelijk om zonder pesticiden of herbiciden te werken. Rot en schimmel krijgen hier bijna geen voet aan de grond. Het is dus een klimaat dat zich goed leent voor bio-landbouw en misschien wel vooral, biologische of biodynamische wijnbouw.
Calce
De oostelijke Pyreneeën met als piek de Canigou van 2,784 m hoogte, ligt hemelsbreed 35 km ten zuidwesten van Calce. De andere kant op, 15 km richting het zuidoosten ligt Perpignan. Als je dan nog even doorrijdt, plof je zo in de Middellandse Zee. Deze bergketen en de Middellandse Zee zijn twee factoren met grootse invloed op het microklimaat in Calce.
Calce, net aan 200 inwoners, is een typisch Frans dorpje waar de tijd stilstaat. Op klaarlichte dag kan men hier een kanon kan afschieten. Naar ons idee is Calce de broedplek voor de allermooiste wijnen van Roussillon. Er is een kleine, hechte commune van toegewijde wijnmakers die met veel plezier en trots werken. Thomas Teibert, wijnmaker en eigenaar van Domaine de l’Horizon, is een der protagonisten van de ‘Calce School’. Het is geen toeval maar wel opvallend hoe hoog de concentratie aan topwijnen hier is. Met naast Domaine de l’Horizon als belangrijkste exponenten, Domaine Gauby, Matassa en Olivier Pithon.
Calce is een kalkrijke, witte enclave midden in een zee van donkere schist, leisteen en vulkanische gesteente. Kalk geeft wijn innemende zuren die de verticale as bestrijken. Maar kalk geeft ook ‘gewichtloze’ structuur mee aan de wijn over de horizontale as. Dit in combinatie met zeer oud plantmateriaal en dus heel lage opbrengsten per hectare (20 hl/ha is hier al veel!) zorgen voor spectaculaire terroir wijnen. De wijnen hebben de laatste 10 à 20 jaar enorm gewonnen aan frisheid, wat vooral te danken is aan de groeiende kennis en fijngevoeligheid van de wijnmakers. Bovenstaande wijnmakers weten de vertaling van bodem naar glas maar al te goed te maken.
Domaine de L’Horizon
De geschiedenis van Domaine de l’Horizon begint in 2006 als Thomas Teibert en de familie Christ het project opzetten. In totaliteit bezit het domaine 16 hectare aan stokoude wijngaarden van o.a. grenache noir, carignan, syrah tot macabeu, grenache gris en muscat à petit grains.
Thomas Teibert was de dirigent en heeft zijn ziel en zaligheid gegeven. Hij was verantwoordelijk voor de koers in de wijngaard, de fijne wijnstijl en de afstemming tussen beide. Het wijnmaken is nu overgenomen door de talentvolle Emmanuelle Maltas, oenologe en ingenieur. Ze loopt sinds 2020 met Thomas mee door alle processen, de biodynamische wijnbouw tot aan het bottelen. Thomas heeft begin 2024 een stap teruggedaan.
Domaine de l’Horizon werkt sinds het begin zo dicht mogelijk met de natuur en is volledig biodynamisch sinds 2007. Ook is het domein biologisch gecertificeerd. Het is opmerkelijk en bewonderenswaardig hoe met zoveel oenologische kennis in huis, zo weinig interventie wordt toegepast. De wijnen hebben duidelijk geen last van de klunzige en bemoeierige hand die wij, de mens, de wijn willen opleggen.
L’Esprit de l’Horizon Rouge
Druiven van verschillende plots, allemaal aangeplant op kalksteen. Druivenstokken tussen de 20 en 40 jaar oud, wat op menig label al volwaardig ‘ Vieilles Vignes’ inhoudt en bij dit domaine gewoon een instap cuvée betreft. Wilde gisten, fermentatie tussen 8 en 12 dagen met minimale extractiemethodes. Rijping in 500 en 600 liter vaten en foudres. Een blend van 60% carignan en 40% syrah. Productie van 10.000 flessen. Verrassend rood op een speelveld tussen elegantie en structuur, fruit en specerijen. Volle maar zachte tannine. Pruimen, blauwe bessen, aardbei, zoete specerijen zoals kaneel en steranijs. Vleesjus en umami. Gebalanceerd door een heldere en zuivere zuurgraad. Rijping potentieel; gemakkelijk 5 – 10 jaar.