Ribeira Sacra
We bevinden ons in de meest noordwestelijke provincie van Spanje, in ‘Galicia’, een uniek stuk Spanje, niet te vergelijken met andere delen van het Iberische schiereiland. Hier in Galicië regent het soms nóg meer dan in ‘ons kikkerlandje’. Historisch en cultureel is het ook een bijzondere plek waar Spaanse en Keltische culturen op unieke wijze samenkomen. Hier is een bijzondere taal ontstaan het ‘Galego’ dat meer richting Portugees neigt. Ribeira Sacra,‘heilige rivieroevers’ ligt in de zuidwest hoek van Galicië, dicht bij de provinciegrens met Castilla y León. Het klimaat is hier minder nat, meer continentaal. Het landschap is spectaculair. De rivier Sil heeft door de eeuwen heen een diepe en dramatische kloof geslepen in de keiharde gneiss, leisteen en quartz gesteentes. Op deze arme, droge bodems gedijen de rode druivenrassen mencía, caíño, sousón, brancellao en merenzao (trousseau in de Jura, bastardo in Portugal). Voor wit zijn het godello, treixadura, albariño en loureiro. Rood is dominant met ongeveer 90% van de totale productie.
Het heldhaftige en tevens licht bezopen plan om hier druiven te verbouwen is al lang geleden gerealiseerd door de Phoeniciërs en Carthagers, voor de Romeinse tijd. Wat maakt de wijnbouw hier zo extreem? Dat zit ‘m voornamelijk in hellingsgraad van het terrein. De hellingen en hoogte verschillen (kliffen van 400 meter) van Ribeira Sacra doen Côte-Rôtie degraderen tot kinderspel. Lokaal wordt dit bestempeld als ‘Viticultura Heroica’, maar Fernando (eigenaar van Adega Algueira) gebruikt deze term liever niet omdat het suggereert dat zijn werknemers constant in gevaar zijn. Overigens is hij zelf wel eens 20 meter naar beneden gevallen… We komen superlatieven tekort om dit prachtige land te beschrijven maar toch doen we een gooi: ‘onherbergzaam, woest, ruig, ongetemd maar bovenal adembenemend’. Genietend van de omgeving, vredig glijdend door de Sil rivier in een kano kom je verschillende 60-70% hellingsgraad wijngaardjes tegen, waarbij je je verwondert hoe men daar überhaupt komt. Van alle wijngebieden waar we ooit geweest zijn is Ribeira Sacra ongetwijfeld de meest ruwe diamant.
Adega Algueira
Oprichter en eigenaar Fernando González Riveiro is een ware wandelende encyclopedie. Hij heeft dan ook praktisch zijn hele leven gewijd aan zijn wijnbouw project hier in Doade, ten noorden van de rivier. Vanaf 1979 heeft Fernando nieuw leven geblazen in verlaten wijngaarden die volledig opgeslokt waren door de wildgroei. Met een sterk team en heel veel doorzetten is het gelukt hier langdurig voet aan de grond te krijgen, of eigenlijk wortel in de grond. Ondertussen is de volgende generatie klaar om het stokje over te dragen, Fernando’s zoon Fabio. De wijngaarden aangelegd in een terrassen structuur, schreeuwen bijna constant om aandacht, er zijn vele reparaties nodig door de jaren heen. Eigenlijk is het een constant gevecht tegen de natuur: explosieve rukwinden die getrechterd worden door de kloven, heftige regen en hagel met veel erosie als gevolg. Wijngaarden gedoopt met prachtige namen zoals; ‘Cortezada’, ‘Viñedo Celeirón’ en ‘Carballo Cobo’ krijgen op deze manier een volwaardige identiteit compleet voorzien van geschiedenis, karakter eigenschappen en sterke verhalen. Doordat Fernando zoveel bloed, zweet en tranen heeft zitten in de creatie van de wijngaarden komt het als tweede natuur om ook net zoveel toewijding te stoppen in het daadwerkelijke druiven groeien en verzorgen.
Finca Cortezada
Finca (wijngaard) Cortezada bestaat uit een vrij pure kwarts en gneis bodem. Dit zorgt voor meer lichtheid en frisheid en dus ideaal voor witte druivenrassen. Alle drie de witte rassen die het domein beheerd staan hier en worden gebruikt in deze wijn; godello, albariño en treixadura. Cortezada is binnen het gamma van Algueira een lokale referentie wijn geworden. Het is een spectaculair en verticaal plot met monumentale terrassen. Zoals zoveel wijngaarden hier in Ribeira Sacra is dit een parel om nooit te vergeten! Wat een natuur- en cultuurschoon!
De vinificatie wordt heel simpel gehouden om het terroir te laten spreken. Ontsteelde druiven, spontane vergisting op RVS en klaren en rijpen van zes maanden in roestvrijstaal zonder fijne gisten. Daarna een korte rijping op fles voordat de wijn verkocht kan worden. Een geurige en intense jonge wijn met een goed rijpingspotentieel.