Madiran
Madiran ligt aan de voet van de Pyreneeën, zo’n 40 kilometer ten noorden van Pau en 80 kilometer van de Atlantische Oceaan, De nabijheid van de oceaan zorgt voor verkoeling en regen. Generaties pelgrims op weg naar Santiago de Compostella hebben zich hier gelaafd aan de lokale wijn van de druif tannat. Aangeplant op de kalk- en kleirijke hellingen langs de rivier de Adour. Tannat is een krachtpatser; een kleine, bijna zwarte druif met een dikke schil. Toen de pelgrims nog talrijk en vroom waren, stonden wijnen van tannat stijf van de tannine. Je moest ze minstens tien jaar wegleggen voordat zij ook maar iets zachts prijsgaven. Maar het monster is getemd. Eerder en met de hand plukken, voorzichtig persen zonder steeltjes, blenden met cabernet en slim houtgebruik, zorgen ervoor dat de wijn ook jonger kan worden gedronken. Maar ook nog steeds zeer goed kan ouderen.
Domaine Labranche Laffont
De moderne geschiedenis van Domaine Labranche Laffont begint in 1993. Vanwege het overlijden van haar vader neemt Christine Dupuy, 23 en net afgestudeerd in de oenologie, de leiding over het wijngoed. Niet gehinderd door praktijkervaring en traditie gaat zij aan de slag. Al doende slaagt de eerste vrouwelijke wijnmaker in Madiran erin vriendelijke, elegante wijn van tannat te maken. Het domein is sinds 1992 gegroeid van 6 naar 20 hectares, naast tannat, cabernet franc en cabernet sauvignon voor rode wijn, ook drie hectares petit manseng en gros manseng voor droge witte wijn onder de appellatie Pacherenc-du-Vic-Bilh. Christine werkt biologisch (certificaat in 2014).
Les Préphylloxériques
Het domein bezit een van de oudste percelen tannat, een halve hectare aangeplant vòòr 1870. Als door een wonder (van Sint Jakob?), hebben deze stokken de phylloxera, die Madiran al in de jaren 1860 bereikte, overleefd. In de grote jaren vinifieert Christine de druiven van deze stokken apart. Vergist en 36 maanden gerijpt op nieuwe vaten van 500 liter.
Zeer geconcentreerde wijn. Donker, prachtige tannines. Enorme lengte.