Corton
De Corton-heuvel markeert de grens tussen de Côte de Nuits in het noorden en de Côte de Beaune in het zuiden. Het is een zeer karakteristieke verschijning. Terwijl de andere Bourgondische appellaties aan elkaar verbonden zijn via een bergketen, staat de Corton-heuvel gewoon los. De wind waait er gewoon omheen. Ook geologisch is het hier anders: de heuvel is ontstaan in de late Jura (Oxfordien, 157,3-163,5 miljoen geleden), terwijl “de rest” er al was (Bathonien en Bajocien, 166,1 – 170,3 miljoen jaar geleden). De grond bevat hier minder klei en meer ijzer. De grond kleurt hier rood. In de avondzon ontwikkelen zich hier spectaculaire vergezichten.
Op de Corton-heuvel vind je 160 ha grands crus wijngaarden en dat is volgens Bourgondische begrippen immens. Ter vergelijking: Gevrey-Chambertin, de nummer twee qua grand cru oppervlakte huist 103 ha. Wat ook bijzonder is, is dat hier zowel witte als rode grands crus worden gemaakt.
Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent is 11 hectare, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard, duurzaam gecertificeerd met HVE. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard worden de stokken “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder van Vincent is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. De wijnen van Vincent Bouzereau zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Corton Grand Cru Blanc
Één van de lager gelegen wijngaarden op de Corton grand cru heuvel, gelegen tussen Corton Perrières and Corton Chaumes. Gedeeld met slechts één andere producent en daarom op zichzelf al zeer zeldzaam. Aangekocht in 2003 met pinot noir stokken, maar gedeeltelijk herplant met chardonnay. De eerste oogst was 2008. Spontane vergisting voor maximaal behoud van terroir typiciteit en het jaargang. Fermentatie in eiken fust, 15 tot 18 maanden rijping op 100% eikenhout waarvan 30% nieuw.