Bourgogne Passetoutgrain

Toont alle 2 resultaten

Bourgogne Passetoutgrain

Passetoutgrain, steeds vaker ook “PTG” genoemd, is bezig met een opmars. De toenemende warmte, zon en aandacht van de vignerons zorgen ervoor, dat van de wijngaarden aan de oostkant van de D974, waar pinot noir en gamay door elkaar zijn aangeplant, hele goede wijnen worden gemaakt.

De Bourgogne Passetoutgrain wijngaarden zijn vaak heel oud. In de jaren ’40 en ’50 van de twintigste eeuw aangeplant om wijn voor alledag te maken. In de tijd dat de gemiddelde Bourgondiër nog twee flessen per dag op het menu had staan. Toen de tijd aanbrak dat de Bourgondiër zijn rantsoen terugbracht naar gemiddeld een halve fles, raakten deze wijngaarden uit de gratie. Velen zijn gerooid en herplant met chardonnay, makkelijker en lucratiever. De overgebleven wijngaarden zijn nu een bron van zeer goede wijn.

De oude stokken geven automatisch een laag rendement. Er wordt met de hand geplukt en de vergisting en rijping vindt plaats in de mooie vaten waarin eerder pinot is gemaakt. In goede Bourgogne Passetoutgrain geeft pinot noir frisheid en de aroma’s, gamay de structuur.