Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent Bouzereau is 11 hectare groot, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard wordt “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. Zijn wijnen zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Bourgogne Passetoutgrain
Vincents Passetoutgrain bestaat uit een blend van (slechts) twee wijngaarden. De gamay (70 jaar oud) is aangeplant in Meursault, een erfenis van zijn opa. De andere wijngaard beplant met pinot in Volnay. Hand geoogst en gesorteerd. Volledig ontsteeld en vergist in open vaten met temperatuurcontrole. De vergisting is volledig spontaan om het terroir en jaar maximaal te laten spreken. Handmatige onderdompeling. Daarna een zachte pers en opgevangen in 100% Franse barriques, zonder nieuw hout. Overhevelen vindt pas plaats na de malolactische fermentatie om vaste delen te onttrekken door middel van bezinking (en geduld). Een totale rijping van 10-15 maanden en bottelen op het domaine.
Heerlijke Passetoutgrain, sappig en levendig met tonen van framboos, ceder, granaatappel en discreet houtgebruik.