Toscana Rosso

Toont alle 2 resultaten

Toscana Rosso IGT of Rosso di Toscana, ook wel Super Tuscans genoemd, zijn wijnen van hoog niveau met een lage kwaliteitsstatus. Er staat nooit op het etiket van de fles dat de wijn een ‘Super Tuscan’ is. De reputatie van de wijn bepaald of het een Super Tuscan is of niet. De prijs is wel een goede indicator, want ze zijn zelden goedkoop voor een IGT!

Marchese Piero Antinori was de eerste met zijn Tignanello 1971, die later pas bestempeld werd als Super Tuscan. Zijn Tignanello 1970 is nog geclassificeerd als Chianti Classico DOCG. Piero wilde iets anders met zijn wijn dan de DOC-regels voorschreven. Hij gebruikte cabernet sauvignon met sangiovese en gaf de wijn een opvoeding in barriques in plaats van grote vaten. Vele volgden Piero’s voorbeeld wat zorgde voor de geboorte van vele andere Toscana Rosso’s.

Toscana Rosso of Super Tuscans zijn dus wijnen waarvoor vooral andere druiven gebruikt worden dan oorspronkelijk voorgeschreven. Vooral merlot, cabernet sauvignon of syrah zijn hier te vinden maar er mogen nog veel meer druivenrassen gebruikt worden. Sangiovese wordt ook nog regelmatig toegevoegd! De IGT geeft wijnmakers de ruimte om tradities los te laten, te experimenteren en ook meer in te spelen op de exportmarkt. Wijnen die onder de IGT vallen mogen uit bijna elk dorp van de 10 provincies in Toscane komen.

Dé plek waar de Super Tuscan ontstaan is, is het gebied dat nu Bolgheri DOC genoemd wordt. Dit gebied is pas in de 18e en 19e eeuw ingepolderd waardoor er vruchtbare landbouwgrond beschikbaar was. In de jaren 70 toen de eerste Super Tuscans ontstonden produceerde dit gebied voornamelijk eenvoudigere wijnen. De nabijheid van de zee zorgt voor een gematigder klimaat dan het binnenland van Toscane waardoor onder andere Cabernet Sauvignon en Syrah het hier heel goed doen.

Bekende Toscana Rosso IGT’s zijn onder andere Sassicaia, Ornellaia en Tignanello. Nieuwsgierig geworden? Probeer dan onze Super Tuscan: Testamatta.