Chianti
In de jaren 1970 kwam Chianti in mandflessen van een liter, fiasco’s, naar Nederland. Het werd de huiswijn en decoratie van menige pizzeria. Wat niet iedereen weet is dat Chianti de oudste appellatie ter wereld is. In 1716 vaardigde Groothertog Cosimo III van Toscane het decreet “Il Bando dei Vini” uit waarin de grenzen van de streek werden vastgelegd. Het waren de heuvels tussen Florence en Sienna, toen al eeuwen beroemd om wijn. Volgens de huidige Italiaanse wijnwetten is dit de kern, de Chianti Classico zone. De basis voor de wijn zoals wij die nu kennen is in 1840 gelegd door Bettino Ricasoli, die wijn maakte van 70% sangiovese en 30% witte druiven. Het recept van Bettino werd in 1924 tot wet verheven. Smaken veranderen en vanaf de jaren ’70 begon de verplichting van 30% witte druiven te knellen. Onder leiding van Piero Antinori begonnen producenten wijnen te maken waarin de witte druiven door cabernet sauvignon en merlot werden vervangen, zoals de Tignanello van Antinori, of met een groter aandeel sangiovese, soms zelf 100%, zoals de Flaccianello van Fontodi. Omdat deze wijnen niet voldoen aan de Chianti-regels worden ze gelabeld als vino da tavola. Deze zogenaamde Super Tuscans behoren tot de duurste wijnen ter wereld. Het complexe en politieke Conzorzio Vino Chianti Classico deed er vervolgens nog zo’n 30 jaar over om de Chianti regels aan te passen. Sinds 2005 bestaat Chianto Classico voor 80-100% uit sangiovese. Witte druiven zijn nu verboden.
L’Erta di Radda
L’Erta di Radda is een biologisch ambachtelijk wijnbedrijf in Toscane, ten noorden van Siena. Het is de uitgekomen droom van Diego Finocchi. In 2006, 24 wijnjaren jong, nam Diego 5 hectare oude stokken in Radda over. Hij is een alleskunner die het volledige wijngaardbeheer regelt tot het uiteindelijke commerciële werk van verkoop. L’Erta di Radda is onlosmakelijk verbonden met zijn herkomst, erta betekent steile helling. Dus ‘de steile hellingen van Radda’. Alle wijnstokken staan in het hart van Chianti, het authentieke Chianti Classico. De wijn van Diego is de meest pure expressie van het terroir van Radda, met zijn heuvels vol galestro en alberese. Respectievelijk; leisteen en verweerd zandsteen. Naast een aantal modernere wijnen maakt hij ook een wijn volgens oud recept. Diego doet alles met de hand, 100% Toscaans en biologisch. Hij denkt bij elke stap en keuze na wat het meest respectvolle zou zijn voor moeder natuur.
2&2 Toscana Rosso
De Toscana Rosso 2&2 van Erta di Radda komt van een 50 jaar oude wijngaard beplant met 70% blauwe (sangiovese en canaiolo) en 30% witte druiven (trebbiano en malvasia toscana). De druiven zijn met de hand geplukt en samen vergist. Gaandeweg de vergisting zijn er ook gedroogde druiven toegevoegd, waardoor de wijn voller en geconcentreerder is. Na de vergisting heeft de wijn nog een half jaar gerijpt in betonnen cuves. Deze rosso is de reïncarnatie van het beroemde Chianti-recept van Bettino Ricasoli uit 1840, dat van 1924 tot 2005 de wettelijke norm was. Qua kwaliteit steekt deze wijn echter ver uit boven de slobbers in mandflessen die tot 2005 Chianti mochten heten. De 2&2 is loepzuiver en verleidelijk. Aroma’s van kersen, oregano en abrikoos.