AOC Saumur-Champigny
Saumur is een heerlijk stadje aan de zuidoever van de Loire, halverwege Angers en Tours. De stad is gebouwd van blokken kalkmergel (tuffeau), die uit de omringende heuvels zijn gehakt. De grotten die hierdoor zijn ontstaan werden in de loop der eeuwen bewoond door boeren, die vanwege hun bijzondere woningen troglodieten worden genoemd. In de zestiende en zeventiende eeuw boden zij een schuilplaats aan Hugenoten, Franse protestanten. Het meest geschikt zijn deze grotten als wijnkelder: een constante temperatuur van tien tot twaalf graden Celsius en relatieve vochtigheid van 90%.
De heuvels van kalkmergel zijn ook zeer geschikt voor wijnbouw. De wijnranken staan vaak letterlijk boven de kelders waar de wijn wordt gemaakt. De belangrijkste rode druif is hier cabernet franc. Deze druif gedijt, net als in Saint-Émilion, zeer goed op kalksteen.
De AOC voor de hoogste kwaliteit rode wijn is AOC Saumur-Champigny, dat het gebied tussen het dorp Saint-Cyr-en-Bourg en de Loire omvat. Saumur-Champigny is het warmste en droogste terroir van de regio. Het grenst in het oosten direct aan Chinon. Saumur-Champigny is waanzinnig populair in Parijs.
Domaine de Nerleux
Domaine de Nerleux is gevestigd in Saint-Cyr-en-Bourg. Nerleux is oud Frans voor zwarte wolven, in hedendaags Frans loups noirs. Het domein omvat 47 hectares, 38 cabernet franc, 8 chenin blanc en 1 hectare chardonnay. De meest bijzondere wijngaarden zijn de Clos des Châtains, 5 hectares aangeplant in 1953 en de Loups Noirs, 2,5 hectare aangeplant in 1933.
Het domein wordt geleid door dochter Amélie en vader Régis Neau. Amélie en Régis hebben maar één doel voor ogen en dat is kwaliteit. Er worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Hoe minder chemie hoe levendiger de wijn, zo legt Amélie uit. De Clos des Châtains en de Loups Noirs worden al tientallen jaren biologisch bewerkt. In de kelder gaan traditie en moderne techniek naadloos in elkaar over: pneumatische persen, de nieuwste roestvrijstalen tanks voor de vergisting, maar ook demi-muids, houten vaten van 600 liter voor de rijping van klassieke Saumur-Champigny en barriques voor moderne cuvées. Tegelijkertijd zijn ook de oude kelders weer in gebruik genomen.
Cuvée de Printemps
Wijngaard van 1,5 hectares in Saumur-Champigny, Saint-Cyr-en-Bourg. Machinaal geoogst halverwege oktober! Opbrengst van 50 hl/ha, 100% cabernet franc. Totale ontsteling van het fruit. In de kelder met veel aandacht langzaam pneumatisch geperst. Korte maceratie van enkele dagen. Een deel wordt temperatuur gecontroleerd op 22/23°C, een ander deel ondergaat een warmere fermentatie. Daarna een vrij korte rijping op staal en gebotteld in februari na de oogst. Zonder toegevoegd sulfiet.