Gilles Morat

Toont alle 8 resultaten

Domaine Gilles Morat  

Domaine Gilles Morat is een biologisch gecertificeerd wijnbedrijf in het dorpje Vergisson net ten noorden van Pouilly in AOC Pouilly-Fuissé, de Mâconnais. Hier op de kalkstenen bodem met veel calcium en fossielen, achtergelaten door een vergane oceaan, is chardonnay de baas. 

In 1997 zijn Gilles en Joëlle het domaine Gilles Morat gestart. Een carrière switch, na 15 jaar in de elektronica-industrie. Gilles vond het tijd om terug te gaan naar zijn geboortedorp, zijn opa en vader hadden eigen wijngaarden in Vergisson, maar verkochten de druiven. Gilles wilde graag wijn maken en studeerde aan de wijnschool in Davayé. Hij nam de wijngaarden van zijn vader over en kocht er percelen bij.  

Het wijnhuis is gelegen op een helling die bekend staat als Châtaigneraie-Laborier, een kastanje plantage uit de 19de eeuw. De wijngaarden zijn verdeeld over vijf percelen, 4 in Pouilly-Fuissé en 1 in Saint-Véran. Gilles heeft gekozen voor biologische wijnbouw: geen gewasbescherming, ploegen en onkruid wieden, handpluk. Hij oogst, vinifieert en bottelt zijn percelen apart. Het resultaat is een vijftal loepzuivere wijnen met ieder een duidelijke uitdrukking van terroir. Gilles is zeer precies en werkt methodisch en superschoon. Bij een rondleiding in de kelder en het zien van een fruitvlieg ben je hem kwijt, eerst de fruitvlieg en dan zijn gasten. De wijngaarden van Morat liggen allemaal op de steile hellingen met een oostelijke expositie in Vergisson, AOC Pouilly-Fuissé. De beroemde Roche de Vergisson kenmerkt het dorp. De wijngaarden liggen tussen de 300 en 450 meter boven de zeespiegel.