Toni Jost

Resultaat 1–12 van de 27 resultaten wordt getoond

Toni Jost  

Een 180 jaar oud familiebedrijf gevestigd in het centrum van het pittoreske stadje Bacharach. Het weingut bezit 15 hectares, waarvan 10 hectares in het westelijke minder bekende Mittelrhein en 5 hectares, net ten oosten, in Rheingau. Het leeuwendeel, 80 %, is beplant met riesling, 15 % met spätburgunder, overige plukjes zijn weissburgunder en dunkelfelder. Toni Jost is lid van de VDP, de club van de 200 beste wijnproducenten van Duitsland.  

Peter en Linde Jost hebben vanaf de jaren 1980 de Mittelrhein op de kaart gezet als bron van riesling van hoge kwaliteit, volgens Jancis Robinson op het niveau van de Rheingau. Peter en Linde hebben de leiding van het bedrijf overgedragen aan dochter Cecilia, opgeleid in Geisenheim en door het Handelsblatt (het Duitse FD) uitgeroepen tot een van de beste jonge wijnmakers van Duitsland. Het is boeiend om de wisselwerking tussen vader en dochter gade te slaan. Peter laat Cecilia steeds meer vrij, zelfs als zij in de kelder heavy metal aanzet.  

De bodem waarop de familie zijn wijngaardenbezittingen heeft is veelal blauw leisteen, oorspronkelijk modder-klei afzettingen. Ontstaan door een zee in het Devoon-tijdperk, 410 – 354 miljoen jaar geleden. Dit leisteen vinden we eigenlijk in alle wijngaarden aan de Mittelrhein. Riesling weet de bodem, en andere onderdelen van het terroir, feilloos te vertalen van wijnstok naar glas.   

Cecilia hatte Glück, dass ihre Eltern das Familienweingut Nummer Eins am kleinen Mittelrhein machten, aber Sie hat den Stil noch spannender gemacht.  

Stuart Pigott Planet Riesling