Duurzaam

Domaine des Nugues Moulin a Vent 2021

 17,00

Rood – gamay – zwarte bessen – zwarte kersen – peper– tijm  

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: BEAUJ048 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Beaujolais

In de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw gaven onze ouders in december feesten met veel Beaujolais Primeur. De jonge, lichte en vooral heel goedkope wijn, wordt ieder jaar op de derde donderdag van november vrijgegeven. Beaujolais Primeur bestaat nog steeds, maar de glorietijd van de Primeur is al lang voorbij. Ondertussen wordt er in Beaujolais steeds meer serieuze wijn gemaakt, met name Beaujolais-Village en de Grands Crus. Vanwege het goedkope imago zien veel mensen deze soms erg goede wijn over het hoofd.

De rode wijnen worden van de gamay druif gemaakt. De beste wijngaarden hebben een bodem van graniet of kalksteen met een toplaag van klei. Bij het wijnmaken wordt vaak de techniek van de maceration semi-carbonique toegepast. De met de hand geplukte trossen worden in hun geheel in het vergistingsvat gestort. Onder de druk van de bovenste trossen, barsten de druiven open en komt spontane vergisting op gang. De CO2 die door vergisting vrijkomt zorgt ervoor dat kleur en smaak uit de schillen worden gehaald, terwijl de tannines in de pitten en steeltjes blijven.

Domaine des Nugues  

Domaine des Nugues is een kleinschalig familiebedrijf in Lancié, tegen de cru’s Morgon, Fleurie en Moulin-A-Vent aan. Huidig eigenaar en wijnmaker is Gilles Gelin. In 1976 kocht zijn vader Gerard Gelin ‘Clos des Nugues’ en zodoende werd de naam van het domaine realiteit. In 2000 voegde Gilles zich bij het project van zijn ouders. In 2008 ging vader Gerard met pensioen en kwam Magali, Gilles ‘s vrouw erbij.    

Het areaal bestaat uit kleinere stukjes in de grote cru’s. 5,5 hectare in Fleurie en 2 hectare in Moulin-A-Vent en 1 hectare in Morgon. Een respectabele 23,6 hectare in Beaujolais-Villages en 1,6 hectare in Beaujolais. Het overgrote deel is gamay waarvan twee percelen meer dan 100 jaar oud! Daarnaast zo’n 3 hectare chardonnay. Het domaine heeft ook exotica in huis met syrah (Elle&Lui) en vidoc een hybride ontstaan door de kruising tussen regent en bouquet.   

Het wijnmaken wordt niet moelijker gemaakt dan nodig en respecteert traditie. Alles wordt met de hand geoogst en de vinifcatie is van hele trossen. Daarna schil maceratie van 6 tot 25 dagen, afhankelijk van cuvée en jaar.  

Het domaine van Gilles is nu een van de rising stars van Beaujolais. Gilles zag al vroeg in dat je het met eenvoudige primeurs niet zou redden en heeft enorm geïnvesteerd in kwaliteit. Biologische wijnbouw leidt tot gezonde, rijpe druiven. Gilles doet en laat vervolgens wat nodig is om een wijn te maken waarin het wijnjaar en de wijngaard tot uitdrukking komen. 

Moulin à Vent 

De Moulin à Vent komt van een wijngaard van graniet. De opbrengst was 30hl/ha. 20 dagen vergisting, semi-carbonique. Daarna nog zeven maanden rijping in het vat.  

Aroma’s van zwarte bessen, zwarte kersen, peper en tijm. Coup de Coeur Revue du vin de France. 

 

Al onze wijnen van Domaine des Nugues

Extra informatie
Appellatie

Bio

Duurzaam

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Domaine des Nugues Moulin à Vent 2017
Domaine des Nugues Moulin a Vent 2021

Op voorraad