Haut-Médoc
De Haut-Médoc is het zuidelijke deel van de Médoc. Nergens op deze aarde wordt meer kwaliteitswijn gemaakt dan op deze, door Leeghwater in de 17e eeuw ,drooggelegde moerassen. In de beschutting van de bossen van Les Landes in het westen en aflopend naar de Gironde in het oosten bevinden zich de beroemde wijngaarden van ‘de grote vier’; Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien en Margaux. Dit is een mild maritiem klimaat, ideaal voor de groeicyclus van de wijnstokken. De wijngaarden tussen deze dorpen en die wat verder weg van de Gironde vormen de lager geclassificeerde appellatie Haut-Médoc.
Cabernet Sauvignon
De Médoc lijkt een land geschapen voor cabernet sauvignon die aan deze plek zijn wereldfaam te danken heeft. De belangrijkste elementen in terroir variabelen zijn klimaat en bodemtype. De Médoc heeft een bodem die rijk is aan kiezels. Kiezels zorgen voor een goede drainage en dus sneldrogende bodem. Daarna is de bodem in staat weer snel op te warmen, zeer belangrijk voor cabernet in Bordeaux! Verder is het klimaat in Bordeaux perfect voor cabernet sauvignon omdat de druif net aan rijp wordt. Als het te heet zou zijn zal het groeiseizoen te kort worden om hoge kwaliteit en aromatisch complexe druiven te oogsten en ook zal de wijn alcoholisch en vermoeid smaken. Als het te koel is zullen de druiven nooit volledig rijp worden en dat resulteert in een groene, vegetale en bittere wijn. Halverwege de 20ste eeuw waren er nog wel eens jaargangen waar cabernet eigenlijk net niet rijp werd, nu met het opwarmende klimaat zijn er relatief veel meer top ‘cabernet-jaren’. Verder is cabernet sauvignon goed resistent tegen een grote variëteit aan ziektes en bacteriën en gedijt daardoor beter in vochtige plekken zoals de maritiem sterk beïnvloedde Médoc.
Château Cantemerle
Eén der oudste landgoederen in Bordeaux, de eerste referentie (the Lords of Cantemerle of La Sauve Majeur Abbey) dateert uit de 12e eeuw. De naam is afkomstig van een zwart vogeltje ‘Le Merle’ die luidkeels zong tijdens de jacht op het landgoed. “Canta Merla” ook wel het lied van de merel! Rond de 16e eeuw werden er voor het eerst wijnstokken in de diepe gravel bodem geankerd. Het château is prachtig gesitueerd net buiten het dorpje Macau, ten zuiden van Margaux. Als je vanaf de stad Bordeaux over de D2 rijdt naar de Médoc is Cantemerle een van de eerste grote château’s die je tegenkomt. In de classificatie van 1855 is Cantemerle als 5e cru in steen gegrift, om daar altijd te blijven staan. Het areaal van Cantemerle is indrukwekkend met 92 hectare wijnstokken, beplant met 60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 6% cabernet franc en 4% petit verdot. In de laatste 10 jaar heeft cabernet sauvignon terrein gewonnen ten koste van merlot. Echter, de grootste verandering in aangeplante variëteiten werd ingezet vanaf de jaren 80 toen cabernet franc nog 24% van het areaal betrof.
Les Allées de Cantemerle
De tweede wijn van het château. Gemaakt van fruit van jongere stokken van het landgoed. De vinificatie technieken zijn niet heel anders. Er wordt volledig ontsteeld, zowel in de wijngaard als in de kelder een selectie voor het beste fruit. Fermentatie van 6-8 dagen op 26-28 graden. Totale maceratie tijd is 28-30 dagen. Daarna 12 maanden rijping op Frans eikenhout.