Haut-Médoc en Pauillac
De Haut-Médoc is het zuidelijke deel van de Médoc. Nergens op deze aarde wordt meer kwaliteitswijn gemaakt dan op deze, door Leeghwater in de 17e eeuw ,drooggelegde moerassen. In de beschutting van de bossen van Les Landes in het westen en aflopend naar de Gironde in het oosten bevinden zich de beroemde wijngaarden van ‘de grote vier’; Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien en Margaux. Dit is een mild maritiem klimaat, ideaal voor de groeicyclus van de wijnstokken. De wijngaarden tussen deze dorpen en die wat verder weg van de Gironde vormen de lager geclassificeerde appellatie Haut-Médoc.
Zoals een lokaal gezegde in de Médoc: ‘alle kwalitatieve wijnen worden gemaakt met uitzicht op de Gironde’. Niets is minder waar in de indrukwekkende gemeente van Pauillac, de beste wijngaarden liggen allemaal op steenworp afstand van het water. Het estuarium biedt bescherming tegen de strenge winters en de soms hete zomers. Het gravel waar de Médoc zo bekend om is komt hier voor in grote concentraties en de bodem heeft ‘een perfecte’ samenstelling. Pauillac is het dorp in de Médoc waar de wijn zijn meest complete vorm kan bereiken. Als men de beste kwaliteiten van Saint-Estèphe, Saint-Julien en Margaux samenbrengt komt men als het ware tot een Pauillac: Intensiteit, kruidigheid, rijpheid, zwoelheid in perfecte harmonie, aromatisch zeer expressief en ‘kracht en finesse’ samen (klinkt wellicht tegenstrijdig, maar het kan echt!). Een langer groeiseizoen dat aromatische, intense druiven voortbrengt. Diepte en lengte in overvloed.
Cabernet Sauvignon
De Médoc lijkt een land geschapen voor cabernet sauvignon die aan deze plek zijn wereldfaam te danken heeft. De belangrijkste elementen in terroir variabelen zijn klimaat en bodemtype. De Médoc heeft een bodem die rijk is aan kiezels. Kiezels zorgen voor een goede drainage en dus sneldrogende bodem. Daarna is de bodem in staat weer snel op te warmen, zeer belangrijk voor cabernet in Bordeaux! Verder is het klimaat in Bordeaux perfect voor cabernet sauvignon omdat de druif net aan rijp wordt. Als het te heet zou zijn zal het groeiseizoen te kort worden om hoge kwaliteit en aromatisch complexe druiven te oogsten en ook zal de wijn alcoholisch en vermoeid smaken. Als het te koel is zullen de druiven nooit volledig rijp worden en dat resulteert in een groene, vegetale en bittere wijn. Halverwege de 20ste eeuw waren er nog wel eens jaargangen waar cabernet eigenlijk net niet rijp werd, nu met het opwarmende klimaat zijn er relatief veel meer top ‘cabernet-jaren’. Verder is cabernet sauvignon goed resistent tegen een grote variëteit aan ziektes en bacteriën en gedijt daardoor beter in vochtige plekken zoals de maritiem sterk beïnvloedde Médoc.
Pastourelle de Clerc Milon 2016
Deze tweede wijn van Château Clerc Milon is opgemaakt uit 52% cabernet sauvignon en 48% merlot. Geoogst tussen 28 september en 15 oktober. Geen makkelijk jaar in de wijngaard, maar de uiteindelijke wijnen hebben een intense focus, zijn zeer precies en hoog complex. Typische Bordeaux vinificatie met ook voor de tweede wijn rijping (18 maanden) op nieuw hout. Alle druivenrassen en percelen worden apart gevinifieerd en in een later stadium geblend.