Saint-Émilion
Saint-Émilion is de bakermat van de wijnbouw langs de rechteroever van de Gironde. Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. In Saint-Émilion is het een fractie kouder dan in Bordeaux. Daarom vind je hier vooral merlot en cabernet franc, twee druivenrassen die wat eerder rijp zijn dan cabernet sauvignon, de kenmerkende druif van de Médoc. Het hart van Saint-Émilion is het zogenaamde plateau calcaire à astéries (kalksteen met fossiele zeesterren). Kalksteen houdt water vast en geeft deze aan de wijnranken in periodes van droogte. Jonge wijnen van deze bodem kunnen erg streng zijn, maar door ouderen op fles kunnen zeer complexe wijnen ontstaan. Meer naar het oosten en op de hellingen van het plateau bevat de bodem meer klei, wat veelal krachtige wijnen geeft.
Château Valandraud
Château Valandraud is een kleinschalige wijnproducent in Saint-Émilion, met slechts 8,8 hectare. Merlot is de dominante druif met 65%, gevolgd door cabernet franc met 26%. Valandraud heeft dan ook nog 5 % cabernet sauvignon en 4% malbec.
In 1991 begonnen in het prachtige Saint-Émilion als ‘garagiste’, wat zoveel betekent als micro-wijnmakerij vaak in een improvisatorische garage. Jean-Luc Thunevin en Murielle Andraud hadden al hun spaargeld gebruikt om 0,6 hectare te kopen. Sinds de start van dit project is het eigenlijk een groot succesverhaal. Begonnen met niks en in 2012 promoveerden ze van Grand Cru direct naar Premier Grand Cru Classé en sloegen daarmee een stap over, wat zeer ongebruikelijk is. Dit creëerde aardig wat ophef bij misgunnende wijnmakers, consultants en journalisten in het gebied. Ondanks dat herkenden vele mensen de ontegenzeggelijk hoge kwaliteit van de wijnen.
Na de initiële investering van 0,6 hectare werden er wijngaarden gekocht in het kwalitatieve en koelere oostelijke Saint-Etienne-de-Lisse. Direct gelegen naast Château Fleur Cardinale. Het is een eigenwijs project. Waar de consensus is ‘de hoogste kwaliteit kan alleen bereikt worden met serieuze opbrengstverlaging’, oogsten Jean-Luc en Murielle gewoon 50 hl/ha. Wat ongeveer dubbel de norm is voor een Premier Grand Cru Classé. Groene oogst is geminimaliseerd, wat de druivenstok en uiteindelijke wijn een natuurlijke balans geeft. De maceratie is teruggebracht van 5 naar 3 weken. Dit lijkt de kwaliteit eerder te bevorderen dan te remmen, 2018 toch een lastig heet en droog jaar, laat dit duidelijk zien.
Virginie de Valandraud Saint-Émilion Grand Cru
Dit is de tweede wijn van Valandraud, vernoemd naar de dochter van Jean-Luc en Murielle. Gecreëerd in 1992 en sinds 1997 zijn er speciale plots aangewezen die het karakter van ‘Virginie’ opmaken. Gemiddeld 30 jaar oude stokken. In de kelder worden alleen thermo gereguleerde stalen en houten vaten gebruikt. Drie weken op de schillen met pigéages en overpompen. De malo gebeurt in barriques. Blenden gebeurt vlak voor het bottelen. De wijn is zeer persistent, open en gul. Puur hedonisme op fles.