Duurzaam

Château Meyney Saint-Esthèphe 2019

 39,00

Rood – Bordeaux blend – zwarte bessen – peperkoek – ceder

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: SAINTE011 Categorieën: , Tags: , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Haut-Médoc en Saint-Estèphe  

De Haut-Médoc is het zuidelijke deel van de Médoc. Nergens op deze aarde wordt meer kwaliteitswijn gemaakt dan op deze, door Leeghwater in de 17e eeuw, drooggelegde moerassen. In de beschutting van de bossen van Les Landes in het westen en aflopend naar de Gironde in het oosten bevinden zich de beroemde wijngaarden van ‘de grote vier’; Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien en Margaux. Dit is een mild maritiem klimaat, ideaal voor de groeicyclus van de wijnstokken. De wijngaarden tussen deze dorpen en die wat verder weg van de Gironde vormen de lager geclassificeerde appellatie Haut-Médoc.   

De wijngaarden van Saint-Estèphe liggen dicht bij het estuarium wat bescherming biedt tegen strenge winters en de soms hete zomers. De bodems zijn hier zeer rijk aan klei en keien die door de Gironde rivier honderden jaren geleden werden achtergelaten. Hierdoor krijgen de wijnen een vol body maar bovenal een karakteristieke kruidige, peperige toon, meer dan de wijnen uit nabijgelegen dorpen Pauillac en Saint-Julien.  

Cabernet Sauvignon  

De Médoc lijkt een land geschapen voor cabernet sauvignon die aan deze plek zijn wereldfaam te danken heeft. De belangrijkste elementen in terroir variabelen zijn klimaat en bodemtype. De Médoc heeft een bodem die rijk is aan kiezels. Kiezels zorgen voor een goede drainage en een sneldrogende bodem. Daarna is de bodem in staat weer snel op te warmen, zeer belangrijk voor cabernet in Bordeaux!  Verder is het klimaat in Bordeaux perfect voor cabernet sauvignon omdat de druif net aan rijp wordt. Als het heter zou zijn zou het groeiseizoen te kort worden om hoge kwaliteit en aromatisch complexe druiven te oogsten, ook zal de wijn alcoholisch en vermoeid smaken. Als het te koel is zullen de druiven nooit volledig rijp worden en dat resulteert in een groene, vegetale en bittere wijn. Halverwege de 20ste eeuw waren er nog weleens jaargangen waar cabernet eigenlijk net niet rijp werd, nu met het opwarmende klimaat zijn er relatief veel meer top jaren in de Bordeaux. Verder is cabernet sauvignon goed resistent tegen een grote variëteit aan ziektes en bacteriën en gedijt daardoor beter in wat vochtigere plekken zoals de maritiem sterk beïnvloedde Médoc.   

Château Meyney 

Dit is een van de oudste landgoederen van de Médoc, gebouwd in 1662. Het landgoed behoorde meerdere generaties toe aan de familie Luetkens en werd vervolgens in 1919 overgenomen door de heer Désiré Cordier. In 2004 verwierf CA Grands Crus, een dochteronderneming van de Groupe Crédit Agricole, Château Meyney. Vastberaden om deze uitstekende cru naar de top van het potentieel te brengen. Voor het gehele landgoed is een verbeterplan opgesteld. Het wordt vandaag de dag begeleid door Anne Le Naour, de technisch directeur, en de adviseur-oenoloog, Hubert de Bouärd. 

Prachtig gelegen op een heuvel met uitzicht op de monding van de Gironde, ligt het château in het midden van een wijngaardblok van 51 hectare. Een aantal wijngaarden ligt zelfs direct aan de riviermonding. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 tot 40 jaar, verdeeld over 65% cabernet sauvignon, 25% merlot en 10% petit verdot. De wijngaard is geplant op Garonne-grind. Net als bij Pétrus ligt een laag blauwe klei van ongeveer 3 meter dik op een diepte van 2,6 meter onder het oppervlak. Deze opmerkelijke natuurlijke factoren geven de wijn een uitzonderlijke rijkdom zonder zwaar te zijn. 

Le Grand Vin

Alles met de hand geoogst, selectie in de wijngaard en daarna nogmaals in de kelder met behulp van een high-tech optische sorteermachine. De jonge stokken zijn gewijd aan de tweede wijn: Prieur de Meyney. Een koude pre-fermentatie maceratie van een paar dagen waarna de fermentatie begint. Maceratie (schilweking) duurt ongeveer nog 30 dagen na het eind van de fermentatie. Deels malolactische fermentatie in nieuw hout. Rijping op eikenhout tussen 18 en 24 maanden, afhankelijk van het jaar. Elk jaar wordt 40% van de eikenhouten vaten vernieuwd.  

Extra informatie
Kleur

Druif

, ,

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Bio

Duurzaam

Château Meyney Saint-Esthèphe 2019

Op voorraad