David Moret Auxey-Duresses Blanc 2022

 39,00 (Incl Tax)

Wit – chardonnay – mineraal – limoen – yoghurt – amandel

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: AUXEY024 Categorieën: , Tags: , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Auxey-Duresses

Het kleine Auxey-Duresses ligt in een dalletje ten westen van Meursault. Andere bekende buren zijn Saint-Romain oostelijk en Saint-Aubin zuidelijk. Auxey spreek je uit als “Aussi”. Het dorpje heeft ongeveer 85 hectare pinot noir wijnstokken en 50 hectare chardonnay. Er zijn 9 premier cru wijngaarden, de rest is village wijn met eventueel de toevoeging van een specifiek climat. Veel wijngaarden zijn in het bezit van een lid van de familie Prunier. Michel Prunier is de pater familias. De beroemdste bewoner is Lalou Bize Leroy, zij is mede eigenaar van Domaine Lorey, Domaine d’Auvernay en Romanée-Conti.

Nu de witte wijnen van Saint-Aubin eredivisie status hebben verkregen, wint ook Auxey-Duresses wit aan populariteit met een goede prijs-kwaliteit verhouding. De chardonnay wijnen komen voornamelijk van de village wijngaarden op de heuvels direct tegenover de premier cru’s, in feite doorlopers van Meursault (Meix Chavaux, Vireuils, Luchets). De premier cru wijngaarden liggen meer oostelijk, richting Monthélie, aan de rand van het dorp, waar de vallei breder en warmer is. Hier staat vooral pinot noir aangeplant.

Wind uit het westen en een relatief hoge ligging van de wijngaarden maakt dat het in Auxey -Duresses wat koeler is dan bij de beroemde buren. De druiven rijpen iets minder snel, wat extra frisheid aan de chardonnay geeft: citroen, grapefruit. Pinot noir heeft een scherper randje maar is fijn rood met aalbessen, rode kersen en frambozen. Global warming is hier gunstig en verzacht alle eventuele scherpe randjes!

David Moret

David Moret is een van de meest opvallende micro-négociants van Beaune, waar hij wijn maakt in een oude, kleine kelder in het centrum van de stad. Arend-Jaap ontdekte hem tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières the best in show waren, beter dan Comtes Lafon en Leflaive.

Ongeveer vijfentwintig jaar geleden is David als een komeet uit het niets verschenen, zijn familie zat niet in de wijn en had ook geen wijngaarden in de Bourgogne. Na zijn studie wijnbouw en oenologie begon David zijn carrière met het verkopen van apparatuur zoals persen en RVS tanks. Hij leerde veel van zijn clientèle; voornamelijk telers van Côte de Beaune. Eind jaren tachtig besloot hij zelf wijnmaker te worden en kocht hij zijn eerste eikenvaten en druiven. In 1999 opende handelshuis ’David Moret’ en al snel specialiseerde hij zich succesvol in chardonnay, uit Meursault om precies te zijn. Inmiddels maakt hij wijn uit de gehele magische driehoek van de Côte de Beaune, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Voor zijn druiven heeft hij contracten met acht top vignerons. Davids wijnen hebben hun weg gevonden over de hele wereld, van Korea tot Las Vegas, Dubai en natuurlijk Den Haag!

De kwaliteit van het fruit staat voorop bij deze perfectionist. David bemoeit zich dan ook het hele jaar door intensief met het wijngaard management. Het plukken gebeurt door zijn mensen. Zo kan hij zelf de beste druiven sorteren, zowel in de wijngaard als in de kelder – met behulp van zijn spiksplinternieuwe optische sorteermachine. Alle witte wijnen van David, van zijn aligoté tot zijn Corton-Charlemagne, worden vergist en gerijpt op eikenhout, waarvan 10 tot 30 procent nieuw. Alsof het Zwitserse horloges zijn, heeft iedere wijn precies 13,5 procent alcohol. De wijnen worden na 10 maanden overgestoken van vat naar tank, waardoor de volle fruitsmaak en het terroir houden blijven. De botteling is drie maanden later.

De wijnen lijken op de maker: rijp, rond, vol en gul. Maar ook strak en fris, zoals zijn haren naar achteren gekamd zijn. Davids zoon Hubert werkt sinds kort mee en bewerkt inmiddels ook een pracht perceel in Vosne-Romanée, van moeders kant.

Auxey-Duresses Blanc 

Davids Auxey komt van wijngaarden aan de westkant van het dorp, tussen Meursault en Saint-Romain. De zuid-expositie zorgt voor rijpheid, terwijl de hoogte van de wijngaard (200-300 meter) zorgt voor frisheid. Terroir à la David Moret. Mandarijntjes, witte perzik, boter, vanille. Weelderig!

Al onze wijnen van David Moret

Extra informatie
Appellatie

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

David Moret Auxey-Duresses Blanc 2022
David Moret Auxey-Duresses Blanc 2022

Op voorraad