Beaune
Beaune, een stadje van 20.000 inwoners is het kloppend hart van de Bourgondische wijnindustrie. Je kunt er uitstekend eten, drinken en bijvoorbeeld het prachtige Hotel de Dieu bezichtigen. Al lang geen ziekenhuis meer, maar nog steeds het hoofdkwartier van het Hospices de Beaune, dat ieder jaar op de derde zondag in november de beroemde veiling van vaten wijn organiseert. De opbrengst is voor de liefdadigheid. Er wordt flink tegen elkaar opgeboden.
Beaune is een goede uitvalsbasis om de Côte d’Or te bezoeken. Veel grote négociants zijn in Beaune gevestigd, zoals Bouchard Père & Fils, Drouhin, Jadot en Latour. Zij hebben een aanzienlijk deel van de wijnproductie in handen.
De wijngaarden van de AOC Beaune liggen ten westen van de stad; zij worden gedomineerd door pinot noir, 20% is chardonnay. De expositie is oostzuidoost. De beste wijngaarden liggen halverwege de heuvel zoals bijvoorbeeld Aux Cras, een eersteklas wijngaard op het hoger gelegen deel van Les Teuron en Les Greves. De bodem van de noordelijk gelegen wijngaarden, richting Savigny, bestaat voornamelijk uit zand en geeft lichtvoetige wijnen. Zuidelijk, richting Pommard, vind je naast pinot noir ook chardonnay. Clos des Mouches is een mooi voorbeeld van een topwijngaard voor zowel pinot als chardonnay. De Clos des Mouches blanc en rouge van Joseph Drouhin zijn de duurste wijnen uit de AOC Beaune. Mede dankzij het succes van de witte Clos de Mouches is meer chardonnay aangeplant. Sommige delen zijn geschikt voor chardonnay, maar op de meeste plaatsen binnen deze appellatie geeft pinot noir het mooiste resultaat.
Wijn uit Beaune draait vooral om fruit, soms wat rijker, soms juist eleganter, afhankelijk van de ligging van de wijngaard. Hoewel sommige wijnen, bijvoorbeeld van topwijngaarden als Greves en Bressandes, aardig wat tannines kunnen bevatten, zijn Beaune wijnen easy to drink, easy to like.
Au Pied du Mont Chauve
Au Pied du Mont Chauve is gevestigd in Château de Chassagne-Montrachet. Mont Chauve, “kale berg” is een bijnaam van de heuvel Mont-Rachet. Eind 2000 was het bureaucratisch stelsel aan de gang met nieuwe regels die een producent zoals “Château Chassagne-Montrachet” zou verbieden om deze naam te gebruiken bij het labelen van een Puligny-Montrachet wijn. De familie Picard heeft toen besloten om de naam om te dopen naar Au Pied du Mont Chauve. Omdat er toch een nieuwe weg ingeslagen werd en om gedoe voor te zijn.
Aan het hoofd van het domein staat Francine Picard, dochter van Michel Picard. Een ijverige vrouw, serieus en gepassioneerd. Ze werkt sinds 2010 met grote toewijding zoveel mogelijk in lijn met de natuur. De wijnen zijn op haar gaan lijken. Ook hier vind je dus een bewijs van “osmose” tussen mens, plaats en wijnranken. Francine’s harde werken betaalt zich uit, de bodem en zijn biodiversiteit zijn met sprongen vooruit gegaan, en dat proef je! Als kroon op haar werk draagt het domein sinds 2019 het biologisch certificaat.
In totaal heeft domaine Au Pied du Mont Chauve een indrukwekkend aantal van 30 hectares aan wijngaarden. Verdeeld over de communes van Chassagne, Puligny en Saint-Aubin. Prachtige lieux-dits in Chassagne zoals de premier crus Les Chaumées, La Maltroie en Les Chenevottes. En in Puligny premiers crus zoals La Garenne en Les Demoiselles wat pal ten noorden, tegen Le Montrachet aanligt. En niet te vergeten Le Charmois net over de grens van Chassagne in Saint-Aubin! Voor Bourgogne liefhebbers en “terroir geeks” zijn de uiterst precieze werkwijze en het aanbod van zoveel belangrijke climats in een klein gebied van de Côte de Beaune super interessant. Er kan namelijk, onder de paraplu van één producent, een fraai overzicht verkregen worden van hoe de verschillende percelen zich tot elkaar verhouden.
Het afgelopen decennium is het gebruik van eiken vaten constant in ontwikkeling. Rijping op verschillende type vaten, van barriques tot foudres, met meer of minder nieuw hout (0-40%). Op aanraden van Antoine worden, in recente zeer hete jaren van 2017 tot nu, de klassieke barriques gedeeltelijk vervangen door grotere vaten om blijvend het fruit te laten spreken. Over de laatste 10 jaar zien we een drastische neerwaartse trend van sulfiet gebruik en in 2020 zelfs helemaal nul! De groei in zuiverheid, authenticiteit en bovenal kwaliteit is onomstreden bij dit prachtige domaine in Chassagne. De enige vraag luidt nog: “waar houdt dit op?”
Beaune Montée Rouge
Wijngaard die aangeplant is in 1956. Westelijke expositie, gelegen in een ‘bassin’ waar het wat koeler is. Vrij vochtige plek, met een klei en slibgrond maar de bodem droogt relatief goed. Biologisch beheert. Hand geoogst, en dus selectie in de wijngaard en op een sorteertafel. Daarna 100% ontsteelde druiventrossen. Spontane fermentatie en malolactische fermentatie. Rijping op Franse barriques met 30% nieuw hout.