Bachey-Legros
Bachey-Legros in Santenay was lang een domein met een aantal zeer goede wijngaarden met oude stokken dat het potentieel niet volledig benutte. De meeste druiven werden verkocht aan négociants in Beaune. Met de komst van een nieuwe generatie (Samuel en Lénaïc; de laatste heeft stage gelopen bij Vincent Bouzereau) is dit aan het veranderen. Bachey-Legros is door Decanter op de lijst Domaines to watch gezet. In 2017 is Bachey-Legros door vaktijdschrift Bourgogne aujourd’hui genomineerd als producteur de l’année. De pinots uit Santenay, Maranges en Chasssagne en de chardonnay’s uit Chassagne behoren inmiddels tot de besten van deze appellaties.
Het geheim achter dit succes: lagere rendementen, strengere selectie. Voor de witte wijnen kiezen de broers nu voor een wat meer reductieve, zuurstofarme manier van wijn maken. Dit accentueert het vuursteen-achtige karakter van Chassagne. De rode wijnen komen van zulke oude stokken dat het devies minimaliste is, de druiven hebben nauwelijks hulp nodig om te worden tot bijzondere wijnen.
Bourgogne Pinot Noir
Wijngaard van een halve hectare, aangeplant in 1960. Expositie is zuidwest en bodem bevat veel klei. Een stukje binnen en een stukje buiten het dorp Maranges. De gisting verloopt spontaan en vrij soepel. 3 dagen pre-fermentatie maceratie op lage temperatuur. Langzaam warmt de most op en vergist in ongeveer 11 dagen. Post-fermentatie is er nog 3 dagen maceratie. 14 maanden rijping op houten vaten (15% nieuw), waarvan 12 maanden op 1 vat zonder overhevelen met de fijne gisten.