Bourgogne Pinot Noir
Bourgogne Pinot Noir kan afkomstig zijn uit de hele Bourgogne, van Chablis tot Mâcon, en van de Hautes-Côtes tot de vlaktes tussen de D974 en de A31. Zolang het maar pinot noir is. Dit leidt vaak tot een generieke wijn met een gemaakt Bourgondisch karakter. Het kan ook anders…
Veel vignerons de pinot hebben buiten de beroemde dorpen, wijngaarden die bedoeld zijn voor Bourgogne pinot noir. Deze wijngaarden, vaak aangeplant door opa, dienden traditioneel als een soort huiswijn. Ze liggen doorgaans op plekken die vroeger te koud of te nat waren om wijnen van naam en faam voort te brengen. ‘Vroeger’ is trouwens maar 20 tot 30 jaar geleden, toen de gemiddelde temperatuur in de Bourgogne twee graden lager was. Anno nu is het ook op deze plekken dus meestal warm, droog en zonnig genoeg voor geweldige kwaliteit. Vaak zijn het single vineyards met een sterk eigen identiteit. Hand geplukt, zorgvuldig en kundig verwerkt zijn dit betaal bâtards.
Domaine Bitouzet – Prieur
Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur. Een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque détail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste twaalf maanden vatrijping, waarvan 20-30% nieuw. Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.
De pinot noir wordt ontsteeld, en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigéage. Gevolgd door zo’n 12-16 maanden rijping in pièces, waarvan eveneens 20-30% nieuw. Ook de rode wijnen zijn verfijnd en elegant, en hebben super zachte tannines.
De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.
Bourgogne Pinot Noir
Deze cuvée is een samenkomst van 2 percelen. Het ene perceel (30%) ligt op de commune grens van Volnay en heet Petits Près en het andere perceel ligt in Meursault (70%). Handmatig geoogst en dubbele selectie, in wijngaard en op een sorteertafel. Volledig ontsteeld en malo en rijping in houten vaten, waarvan 10% nieuw. Ook de Bourgogne Rouge heeft tijd nodig om tot volledige wasdom te komen!
Elegante neus, mooie intensiteit, crispy zuren en ‘notes grillées’.