Domaine Cruchandeau
Domaine Cruchandeau is een klein domaine van 6 hectare van Julien Cruchandeau. Opgericht in 2003 door Julien zelf, vanaf de grond opgebouwd. Julien had een voorspellend inzicht, en kocht voornamelijk aligoté wijngaarden in Bouzeron, wat toendertijd nog weinig populariteit genoot. In 2007 wilde Julien uitbreiden en kocht hij een huis met veel werkruimte in Chaux, Hautes-Côtes de Nuits net ‘boven’ Nuits-St-Georges. Het domaine is praktisch een eenmanszaak, alhoewel er links en rechts wel geholpen wordt, voornamelijk tijdens de oogst!
Geboren in Chenôve (nabij Dijon en de noordelijkste AOC, Marsannay) in 1978. Julien was een succesvol elektronisch muzikant en in de jonge jaren van zijn wijn maken wist hij de twee activiteiten te combineren. Al tourend met zijn band ‘Shrink Orchestra’ door Europa onderhield hij tevens een serieuze wijn ’startup’. In 2010 was dat niet meer haalbaar en besloot hij zich volledig op de druiven te richten.
Julien werkt met veel respect voor de natuurlijke processen in en rondom zijn wijngaarden, en converteerde naar de biologische werkwijze in 2011. Julien is een voorstander van oogsten op volle rijpheid – biologisch geteeld, de druiven zijn rijp om geoogst te worden als ze dat daadwerkelijk laten zien, niet eerder. Naast de value for money Hautes-Côtes wijnen die vaak als single vineyards worden gevinifieerd (les Cabottes & Les Valançons) is de Nuits-Saint-Georges ‘Aux-Saint-Jacques’ (stokken uit ‘47) een pracht van een wijngaard, net onder de premier cru’s tegen Vosne-Romanée aan.
Juliens natuurlijk gemaakte wijnen tonen elegantie, een delicaat evenwicht, volledig rijp fruit en een zeer fijne textuur.
Bouzeron Cuvée Massale’
De cuvée naam is een ode aan Aubert de Villaine, mede-eigenaar van Domaine Romanée-Conti en eigenaar Domaine de Villaine in Bouzeron. Hij wilde de AOC Bouzeron en de jonge generatie wijnmakers verder helpen. Aubert boodt Julien aldus de mogelijkheid om stekjes over te nemen van zijn selection massale (kwekerij van beste stekjes uit eigen wijngaard).
Een zuid-zuidwestelijk georiënteerde steile helling van 30%, 270 meter boven zeeniveau. Bodem van witte mergel en kalk. Handgeoogst en gesorteerd. Een langzame spontane fermentatie van 20 dagen in inox. Rijping van 8 maanden, 90% op inox, 10% op nieuwe barriques uit het bos van Bouzeron (Forêt de Fontaine).