Chorey-les-Beaune
Chorey-les-Beaune ligt aan de noordkant van Beaune, tot aan Ladoix. Het is de enige AOC die voor het grootste deel aan de oostkant van de D974 ligt. Er is zowel chardonnay als pinot noir aangeplant. De wat dikkere kleilaag zorgt er in droge jaren – en dat zijn er steeds meer – voor, dat de wijnranken geen waterstress krijgen. Nathalie Tollot van het beroemde domein Tollot Beau heeft dit wijndorp op de kaart gezet. En hoe! Chorey heeft zich ontwikkeld tot een van de village AOCs van de Côte de Beaune met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Veel restaurants met een *, zoals *** Lameloise in Chagny schenken deze wijnen als parel per glas.
Domaine Françoise André
Domaine Françoise André is in 1983 opgericht door Michel André. Aanvankelijk noemde hij het domein Terregelesses, maar sinds 2009 draagt het domein de naam van zijn vrouw Françoise. Het omvat 9 ha in het noordelijke deel van de Côte de Beaune: Pommard, Corton, Beaune. De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige stadsmuur. Je stapt er op straatniveau binnen. De wijnmakerij is op -1 en de vaten zijn opgeslagen op -2. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André, die daarvoor werkte als juriste bij een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Lauriane en regisseur Jérôme is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt en er zijn vele biodynamische werkwijzen geïntegreerd. In 2015 zijn de nieuwste cuves en persen aangeschaft. De kwaliteit is hoog.
De ontwikkelingen die zijn doorgemaakt van Domaine Terregelesses in 1983 tot het hedendaagse Domaine Françoise André zijn enorm. De identiteit en werkwijze werden bij elke keuze en verbetering duidelijker. Nu heeft het domaine in zowel rood als wit een hele duidelijke stijl van minimale interventie, natuurlijke, terroir gedreven wijnen. Voor wit houdt dat in dat ze heel zachtjes en pneumatisch persen van hele trossen. De alcoholische en malolactische fermentatie zijn natuurlijk en krijgen alle tijd die ze nodig hebben. Daarna is er lange sur lie rijping zonder bâtonnage, die wijn een helderheid en kwiekheid geven. Voor rood wordt alles volledig ontsteeld en is er koude schilweking van 4 tot 7 dagen, voorafgaand aan de spontane fermentatie. Voor zowel rood als wit is de houtrijping nooit dominant, mede door gedoseerd gebruik (grote vaten voor wit, barriques voor rood) en anderzijds door samenwerking en afstemming met de beste vatenmakers. De wijnen zijn transparant, delicaat en altijd trouw aan herkomst en jaar. Voor Lauriane waren de wijnen van Patrick Bize and Jean-François Coche-Dury de ultieme inspiratiebron. Jaar rond werken zij keihard in de wijngaard en met zachte hand in de kelder.
Chorey-Les-Beaune Tue-Boeuf Blanc
De wijngaard Tue Boeuf bedraagt een slordige 9 hectare, het domaine heeft slechts een klein stukje hiervan. Gelegen vlak buiten Beaune zelf. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. De bodem staat voornamelijk uit klei. Strenge selectie in de wijngaard en daarna nogmaals op de sorteertafel. De hele trossen worden langzaam en zorgvuldig geperst, daarna een overheveling. Spontante langzame vergisting op houten vat. Ook gerijpt op grote vaten (350 L) met een klein percentage nieuw eikenhout. Sur lie gerijpt zonder bâtonnage wat kenmerkend is voor het domaine, twee winters op vat.
Klassiek witte Bourgogne met die lichte reductieve toon. Verder helder citrus fruit, krokante bite, mineraliteit, boter en petrol.