Mâconnais
De Maçonnais is een van de spannendste wijngebieden van de Bourgogne. Kwaliteit en stijl zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd. Het is een nieuwe bron van betaalbare klassieke wijnen en gebottelde avant garde.
De Mâconnais ligt tussen de Côte Chalonnaise in het noorden en de Beaujolais in het zuiden. Ten zuiden van Pouilly-Fuissé gaan de zachte witte kalkgronden abrupt over in hard graniet van de Beaujolais.
Het gebied ontleent zijn naam aan het stadje Macon, strategisch gelegen aan de Saône, aan de ooit zo belangrijke weg van Cluny naar Lyon. In Cluny bevindt zich de abdij der benedictijnen, gesticht in 909 en lange tijd het machtigste klooster van Frankrijk. De monniken van Cluny beheerden tot ver in de middeleeuwen een groot deel van de wijnbouw in het Hertogdom Bourgogne. Met hun systematische aanpak ontdekten zij dat iedere wijngaard een andere wijn opleverde. De Climats de Bourgogne zijn letterlijk door de monniken op de kaart gezet. Deze wijngaard kaarten vormen mede de basis van de huidige AOC’s.
Het klimaat is continentaal, zonniger, warmer en droger dan in de Côte Chalonnaise en de Côte d’Or. De wijnen zijn dan ook voller, chardonnay krijgt vaak een tropisch randje en pinot en gamay aroma’s van bramen en kruiden.
Wijnen uit deze regio vermelden op het etiket Mâcon, Mâcon-Village of Mâcon plus de naam van een dorp. Drie subgebieden hebben een eigen AOC. De Pouilly familie: Pouilly Fuissé, – Loché en – Vinzelles, Saint-Véran en Viré-Clessé.
Qua viticultuur en vinificatie vind je alles in de Mâconnais. Van bulk tot bijzondere lieux-dits, van oude vaten tot keramische eieren, van oer traditioneel tot vin de nature.
Corentin Chavy
Corentin Chavy is de spiksplinter nieuwe generatie van de familie. De familie Chavy is een van de grote families van het dorp. Zij zitten ruim 200 jaar in de wijn. De broers Alain en Jean-Louis Chavy hebben in 2003 het domaine van hun vader Gérard Chavy gesplit en zijn ze beide onder een eigen label verder gegaan. Ook hun neef maakt wijn onder zijn eigen naam Philippe Chavy.
Alain bewerkt 7 ha. In de wijngaard wordt duurzaam gewerkt. Ploegen en onkruid wieden. Alleen meeldauw wordt als het echt niet anders kan met een synthetisch middel behandeld. Handpluk en direct persen, fermentatie in hout, wat voor meer diepte en intensiteit zorgt. Als een van de weinigen in Puligny heeft Alain een ondergrondse en daardoor koude kelder. Hierdoor vergist het sap langzaam, wat zorgt voor concentratie en complexiteit. De vergisting en rijping vindt plaats in pièces van 225 liter en vaten van 400 liter. De combinatie van de grotere en kleinere vaten zorgt ervoor dat de wijn rijk en complex is maar niet te veel oaky aroma’s krijgt. De stijl van Alain is très Puligny met aroma’s van citroen en yoghurt.
Mâcon-Chardonnay
De wijngaard bevindt tussen een hoogte van 240 en 350 meter. De bovenkant heeft een roodachtig kalksteen in de toplaag en het laagste deel heeft mergelgrond. De vergisting vindt plaats op barriques. Gevolgd door een rijping van 8 maanden op voornamelijk gebruikte houten vaten.
Deze Mâcon is intens en rijk, vol fruit met citroen, peer en perzik.