Domaine Pascale Rion-Delhautal
Domaine Pascale Rion-Delhautal is ontstaan uit het familiebedrijf Domaine Daniel Rion. Dit domaine werd in 1955 opgericht door haar vader, Daniel Rion, met slechts 2 hectare wijngaarden in Vosne-Romanée. Door de jaren heen groeide het uit tot een indrukwekkend domein van 18 hectare. Alle kinderen van Daniel werkten mee: Pascale, Patrice, Christophe en Olivier. In 2022 werd het domaine verdeeld onder de familieleden, waarna Pascale haar eigen wijnhuis oprichtte in het hart van de Côte de Nuits. De nieuwe kelder, met prachtige gewelfde bogen, bevindt zich in Chambolle
Pascale zet de traditie en de kenmerkende Rion-stijl voort van haar vader. Ze werkt volgens de principes van lutte raisonnée, wat inhoudt dat er enkel ingegrepen wordt wanneer dat strikt noodzakelijk is, met respect voor de natuur. In de wijngaarden wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden of herbiciden. Het werk in de wijngaard, zoals snoeien en canopy management (het strategisch gebruik van bladeren als bescherming tegen de zon), vereist veel aandacht en zorg.
Fermentaties zijn van spontane gisten en voor de meeste cuvée’s wordt geheel ontsteelt. De wijnen rijpen in medium-toast eikenhout, Tonnerie Rousseau, de Rolls Royce onder de barriques.
Pascale is lid van ‘Femmes et Vins de Bourgogne’, een vereniging die vrouwelijke wijnmakers in de Bourgogne ondersteunt en in de schijnwerpers zet. Wijnmaken is nog altijd een door mannen gedomineerd beroep, bij uitstek in de Bourgogne.
Pascale haar favoriete wijngaard? Clos Vougeot, een plot wat net onder de rook van ‘Grands-Echezeaux’ (Vosne) ligt. Pascale’s Clos Vougeot is een ingetogen wijn, maar zeker niet somber, met een intellectueel karakter en veel evolutie.
Coteaux Bourguignons
AOC Coteaux Bourguignons bestaat sinds 2011 en is zich aan het ontwikkelen als de proeftuin van de Bourgogne. Inmiddels zijn 250 ha voor rode wijn en 25 ha voor witte wijn aangemeld. De wijngaarden liggen verspreid over de hele Bourgogne, van Chablis tot Mâcon en alle Bourgondische druiven mogen worden gebruikt: pinot noir, gamay en césar voor rood en chardonnay, pinot gris en aligoté voor wit. De vrijheid wordt door producenten gebruikt nieuwe terroirs te proberen en ongebruikelijke blends te maken.