Domaine Cruchandeau
Domaine Cruchandeau is een klein domaine van 6 hectare van Julien Cruchandeau. Opgericht in 2003 door Julien zelf, vanaf de grond opgebouwd. Julien had een voorspellend inzicht, en kocht voornamelijk aligoté wijngaarden in Bouzeron, wat toendertijd nog weinig populariteit genoot. In 2007 wilde Julien uitbreiden en kocht hij een huis met veel werkruimte in Chaux, Hautes-Côtes de Nuits net ‘boven’ Nuits-St-Georges. Het domaine is praktisch een eenmanszaak, alhoewel er links en rechts wel geholpen wordt, voornamelijk tijdens de oogst!
Geboren in Chenôve (nabij Dijon en de noordelijkste AOC, Marsannay) in 1978. Julien was een succesvol elektronisch muzikant en in de jonge jaren van zijn wijn maken wist hij de twee activiteiten te combineren. Al tourend met zijn band ‘Shrink Orchestra’ door Europa onderhield hij tevens een serieuze wijn ’startup’. In 2010 was dat niet meer haalbaar en besloot hij zich volledig op de druiven te richten.
Julien werkt met veel respect voor de natuurlijke processen in en rondom zijn wijngaarden, en converteerde naar de biologische werkwijze in 2011. Julien is een voorstander van oogsten op volle rijpheid – biologisch geteeld, de druiven zijn rijp om geoogst te worden als ze dat daadwerkelijk laten zien, niet eerder. Naast de value for money Hautes-Côtes wijnen die vaak als single vineyards worden gevinifieerd (les Cabottes & Les Valançons) is de Nuits-Saint-Georges ‘Aux-Saint-Jacques’ (stokken uit ‘47) een pracht van een wijngaard, net onder de premier cru’s tegen Vosne-Romanée aan.
Juliens natuurlijk gemaakte wijnen tonen elegantie, een delicaat evenwicht, volledig rijp fruit en een zeer fijne textuur.
Les Cabottes
Deze cuvée is een blend van twee wijngaarden. Beide gelegen op enkele kilometers van Nuits-St-Georges. De Valançons heuvel; steil glooiend met expositie naar het zuidwesten, 380 meter boven zeeniveau. De stokken zijn 30 en 60 jaar oud. Bodem van klei en kalksteen, dunne toplaag. Handgeoogst en gesorteerd. Ontsteling regime: van 50 tot 100% afhankelijk van het jaar (de rijpheid van de steeltjes zijn doorslaggevend). Daarna een langzame ‘zachte’ fermentatie met weinig tot geen punchdowns. Acht maanden gerijpt op de fijne gisten, in gebruikte Franse barriques.
Wijn met verleidelijk rijp fruit zoals zwarte bessen en krenten. Heldere zuurgraad en licht vlezig. Geroosterd en gegrild wit vlees en ook goed bij romige kazen!