Alain Chavy

Toont alle 8 resultaten

Domaine Alain Chavy 

De familie Chavy is een van de grote families in Puligny-Montrachet. Zij zitten ruim 200 jaar in de wijn. De broers Alain en Jean-Louis Chavy hebben in 2003 het domaine van hun vader Gérard Chavy gesplitst en zijn ze beide onder een eigen label verdergegaan. Alain Chavy verzorgt 7 hectare wijngaarden, in de AOC’s Chevalier-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault, Saint-Aubin en Bourgogne. Van het domaine is grand cru Chevalier-Montrachet ongetwijfeld de kroon maar premier cru Folatières het gezicht. Hier bezit Alain meer dan 1 hectare, een premier cru die tegen grand cru niveau aanschuurt! 

Het domein is HVE gecertificeerd (Haute Valeur Environnementale). In de wijngaard wordt duurzaam gewerkt door middel van ploegen en onkruid wieden. Alleen meeldauw wordt als het echt niet anders kan met een synthetisch middel behandeld. Handpluk en direct persen, fermentatie in hout, wat voor meer diepte en intensiteit zorgt. Als een van de weinigen in Puligny heeft Alain een ondergrondse en daardoor koude kelder. Hierdoor vergisten de druiven langzaam, wat zorgt voor concentratie en complexiteit. Vergisting en rijping vindt plaats in pièces van 228 liter en vaten van 400 liter. De combinatie van grote en kleine vaten zorgt ervoor dat de wijn rijk en complex is maar niet te oaky. Er wordt weinig tot geen bâtonnage toegepast.  

Alain is een goedlachse man die fantastische wijnen maakt. Er zit een constante kwalitatieve groei in de wijn sinds 2003. De Bourgogne blanc van Alain is het visitekaartje en laat direct zien dat een ‘generieke chardonnay’ veel persoonlijkheid en ziel kan hebben. Het is vraiment een petite Puligny. Ander goed nieuws is dat de nieuwe generatie klaarstaat, zoon Corentin staat te popelen. Wat een pracht domein in het hart van de Côte de Beaune!