AOC Meursault
Meursault vormt samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie. De meeste wijngaarden van Meursault liggen in de luwte van de heuvel Le Montmellian, met nauwelijks wind uit het westen. Zij zijn daardoor wat warmer dan die in Puligny en Chassagne. Meursault staat dan ook bekend om zijn volle, zachte chardonnay. Beurre et noisettes (boter en hazelnoot) zoals de Franse sommeliers zeggen. Meursault heeft alleen premier crus en village wijnen, er zijn geen grand cru wijngaarden. Toch maakt de appellatie zijn vooraanstaande plaats in de gouden chardonnay driehoek meer dan waar, de kwaliteit van de wijnen is hoog.
Er zijn 17 premier cru wijngaarden, eigenlijk 29 als je alle ‘sub gaarden’ mee zou mogen tellen. De drie grote sterren zijn Perrières, Charmes en Genevrières. Deze premier crus liggen op de heuvel, arme bodem, goede drainage. In het dal liggen de meeste village wijngaarden, daar bevat de bodem meer klei en vooral in drogere jaren komen hier goede wijnen vandaan. De hand van de wijnmaker is ook in Meursault van invloed. Zo maakt Comtes Lafon een rijke en volle stijl met aroma’s van rijpe perzik die eerder op dronk is. Meursault à la Coche-Dury heeft een meer reductieve stijl en valt op met aroma’s van roze grapefruit. Dit soort Meursault wijnen laten na een aantal jaren vaak een uitzonderlijk hoge kwaliteit zien.
David Moret
David Moret is een van de meest opvallende micro-négociants van Beaune, waar hij wijn maakt in een oude, kleine kelder in het centrum van de stad. Arend-Jaap ontdekte hem tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières the best in show waren, beter dan Comtes Lafon en Leflaive.
Ongeveer vijfentwintig jaar geleden is David als een komeet uit het niets verschenen, zijn familie zat niet in de wijn en had ook geen wijngaarden in de Bourgogne. Na zijn studie wijnbouw en oenologie begon David zijn carrière met het verkopen van apparatuur zoals persen en RVS tanks. Hij leerde veel van zijn clientèle; voornamelijk telers van Côte de Beaune. Eind jaren tachtig besloot hij zelf wijnmaker te worden en kocht hij zijn eerste eikenvaten en druiven. In 1999 opende handelshuis ’David Moret’ en al snel specialiseerde hij zich succesvol in chardonnay, uit Meursault om precies te zijn. Inmiddels maakt hij wijn uit de gehele magische driehoek van de Côte de Beaune, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Voor zijn druiven heeft hij contracten met acht top vignerons. Davids wijnen hebben hun weg gevonden over de hele wereld, van Korea tot Las Vegas, Dubai en natuurlijk Den Haag!
De kwaliteit van het fruit staat voorop bij deze perfectionist. David bemoeit zich dan ook het hele jaar door intensief met het wijngaard management. Het plukken gebeurt door zijn mensen. Zo kan hij zelf de beste druiven sorteren, zowel in de wijngaard als in de kelder – met behulp van zijn spiksplinternieuwe optische sorteermachine. Alle witte wijnen van David, van zijn aligoté tot zijn Corton-Charlemagne, worden vergist en gerijpt op eikenhout, waarvan 10 tot 30 procent nieuw. Alsof het Zwitserse horloges zijn, heeft iedere wijn precies 13,5 procent alcohol. De wijnen worden na 10 maanden overgestoken van vat naar tank, waardoor de volle fruitsmaak en het terroir houden blijven. De botteling is drie maanden later.
De wijnen lijken op de maker: rijp, rond, vol en gul. Maar ook strak en fris, zoals zijn haren naar achteren gekamd zijn. Davids zoon Hubert werkt sinds kort mee en bewerkt inmiddels ook een pracht perceel in Vosne-Romanée, van moeders kant.
Meursault Premier Cru Perrières
Les Perrières is de beste wijngaard van Meursault. De wijngaard ligt in het zuiden van Meursault tegen de grens met Puligny- Montrachet. De ligging is ideaal: oost-zuidoostelijk, zon van opkomst tot ondergang. Perrières betekent ook hier stenig; in vroeger tijden was hier een steengroeve. Wat over is van het mooie, harde kalksteen is de bodem van de wijngaard. Les Perrières is de beste witte wijn wijngaard na de Montrachets (en Corton Charlemagne). Er wordt al jaren over gesproken de wijngaard te verheffen tot grand cru status.
De wijn van David is textbook Perrieres: aroma’s van Siciliaanse citroen, witte perzik, witte peper, vanille en toast. Zeer geconcentreerd.