Nuits-Saint-Georges
In Autour de la Lune uit 1870 laat Jules Verne Barbicane, Nicholl en Michel van une fine bouteille de vin de Nuits genieten. Honderd en één jaar later, in 1971, gaf de bemanning van de Apollo XV een nieuw ontdekte maankrater de naam “Saint Georges”. De astronomische verbinding is voltooid nu Nuits een plein heeft Place du Cratère Saint Georges. Desalniettemin staat Nuits wat in de schaduw van Vosne, Morey en Gevrey omdat het geen grands crus heeft. Daarentegen is 147 ha van de 322 ha van Nuits premiers crus. De premiers crus worden onderverdeeld in drie groepen. De groep in het noorden, grenzend aan Vosne (onder meer Aux Boudots), de groep direct ten zuiden van het dorp (onder meer Les Saint Georges en Vaucrains en de premiers crus in het dorp Premeaux (onder meer Les Argillières, Clos de Marechal, Grandes Vignes). Logischerwijs zijn de wijnen uit de noordelijke wijngaarden vergelijkbaar met wijnen uit Vosne en die uit het zuiden met pinot uit de Côte de Beaune. Les Saint Georges, Vaucrains en de andere wijngaarden in het midden hebben het eigen Nuits karakter: voller en meer tannines.
Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Franse vader en een Nederlandse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië. De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn. In ruil voor zijn hulp bij de oogst en vinificatie, maakt Mark voor het wijn maken gebruik van de kelder van Pierre Naigeon. Deze symbiose doet de wijn van Mark en Pierre goed. Inmiddels maakt Mark ook Cornas, in de kelders van Vincent Paris.