AOC Bourgogne Passe-tout-grains
Deze appellatie, ontstaan in 1937, beslaat de gehele Bourgogne van de Yonne (chablis) tot aan het zuiden van de Mâconnais. Passetoutgrains is de inclusieve benadering van wijnmaken; ‘alle druiven mogen mee’. Niet alleen pinot noir en gamay, ook chardonnay, pinot blanc en pinot gris zijn toegestaan. Maar de Fransen zouden de Fransen niet zijn als ze het helemaal vrij zouden laten. Nee nee, het is een heel gedoe, tres compliqué; minimaal 30% pinot noir en minstens 15% gamay en slechts een beperkt percentage witte druiven. In de praktijk is het zo rond de 50:50 pinot en gamay. Rosé mag ook, maar is een niche binnen een niche.
Traditiegetrouw is Passetoutgrains een ‘fieldblend’; een wijngaard waar pinot en gamay samengroeien en bloeien. Deze manier van wijnbouw lijkt aan het begin te staan van een renaissance, en niet voor niks. De voordelen zijn talrijk: een hogere weerstand van de wijngaard, een efficiëntere vruchtzetting, oogstmomenten die beter op elkaar afgestemd zijn en, voor veel wijnmakers belangrijk, meer constante oogstvolumes. Vandaag de dag hoeven pinot en gamay niet hun gaard te delen om AOC Passetoutgrains te heten, toch zijn we ervan overtuigd dat de beste exemplaren dit wel doen. Pinot noir en gamay moeten wel samen vergisten en rijpen; toch nog een beetje intimiteit!
De meeste wijnen zijn jong toegankelijk en niet gemaakt om lang te rijpen, toch is Passetoutgrains volwassen geworden. Niet alleen de kwaliteit is sterk vooruitgegaan de laatste twee decennia, sommige van de beste exemplaren winnen bij enkele jaren flesrijping. Van PTG mag je aroma’s van kersen, frambozen, aardbeien en/of zwarte bessen met wat genuanceerde aardse tonen en specerijen verwachten.
Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent Bouzereau is 11 hectare groot, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard, duurzaam gecertificeerd met HVE. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard wordt “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. Zijn wijnen zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Bourgogne Passetoutgrain
Vincents Passetoutgrain bestaat uit een blend van (slechts) twee wijngaarden. De gamay (70 jaar oud) is aangeplant in Meursault, een erfenis van zijn opa. De andere wijngaard beplant met pinot in Volnay. Hand geoogst en gesorteerd. Volledig ontsteeld en vergist in open vaten met temperatuurcontrole. De vergisting is volledig spontaan om het terroir en jaar maximaal te laten spreken. Handmatige onderdompeling. Daarna een zachte pers en opgevangen in 100% Franse barriques, zonder nieuw hout. Overhevelen vindt pas plaats na de malolactische fermentatie om vaste delen te onttrekken door middel van bezinking (en geduld). Een totale rijping van 10-15 maanden en bottelen op het domaine.
Heerlijke Passetoutgrain, sappig en levendig met tonen van framboos, ceder, granaatappel en discreet houtgebruik.