Beaune
Beaune, een stadje van 20.000 inwoners is het kloppend hart van de Bourgondische wijnindustrie. Je kunt er uitstekend eten, drinken en bijvoorbeeld het prachtige Hotel de Dieu bezichtigen. Al lang geen ziekenhuis meer, maar nog steeds het hoofdkwartier van het Hospices de Beaune, dat ieder jaar op de derde zondag in november de beroemde veiling van vaten wijn organiseert. De opbrengst is voor de liefdadigheid. Er wordt flink tegen elkaar opgeboden.
Beaune is een goede uitvalsbasis om de Côte d’Or te bezoeken. Veel grote négociants zijn in Beaune gevestigd, zoals Bouchard Père & Fils, Drouhin, Jadot en Latour. Zij hebben een aanzienlijk deel van de wijnproductie in handen.
De wijngaarden van de AOC Beaune liggen ten westen van de stad; zij worden gedomineerd door pinot noir, 20% is chardonnay. De expositie is oostzuidoost. De beste wijngaarden liggen halverwege de heuvel zoals bijvoorbeeld Aux Cras, een eersteklas wijngaard op het hoger gelegen deel van Les Teuron en Les Greves. De bodem van de noordelijk gelegen wijngaarden, richting Savigny, bestaat voornamelijk uit zand en geeft lichtvoetige wijnen. Zuidelijk, richting Pommard, vind je naast pinot noir ook chardonnay. Clos des Mouches is een mooi voorbeeld van een topwijngaard voor zowel pinot als chardonnay. De Clos des Mouches blanc en rouge van Joseph Drouhin zijn de duurste wijnen uit de AOC Beaune. Mede dankzij het succes van de witte Clos de Mouches is meer chardonnay aangeplant. Sommige delen zijn geschikt voor chardonnay, maar op de meeste plaatsen binnen deze appellatie geeft pinot noir het mooiste resultaat.
Wijn uit Beaune draait vooral om fruit, soms wat rijker, soms juist eleganter, afhankelijk van de ligging van de wijngaard. Hoewel sommige wijnen, bijvoorbeeld van topwijngaarden als Greves en Bressandes, aardig wat tannines kunnen bevatten, zijn Beaune wijnen easy to drink, easy to like.
Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent Bouzereau is 11 hectare groot, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard, duurzaam gecertificeerd met HVE. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard wordt “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst.
Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. Zijn wijnen zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Beaune Premier Cru Les Pertuizots
Dit perceel ligt ten westen van de stad Beaune op de heuvelrug met alle premiers crus. Gelegen net noorden van Le Clos des Mouches, expositie zuid zuid-oost, is dit een prachtige wijngaard met 40 jaar oude stokken. Volledige ontsteling. Spontane vergisting voor maximaal behoud van terroir en jaargang typiciteit. Rijping van 18 maanden in eiken fusten met 30% nieuw hout. Daarna een hele lichte filtratie en soms zelfs geen, om alle aroma’s intact te houden.