Blagny
Blagny is een gehucht wat tussen, en iets boven, de dorpen Meursault en Puligny inligt. Het heeft eigen appellaties ‘Blagny AOC’ en ‘Blagny Premier Cru’ wat in het leven is gebracht in 1970 om de rode druiven in het gebiedje een eigen identiteit te geven. Blagny rouge, wat in potentie 10 hectare pinot noir in aanplant kan zijn, is nu welgeteld nog 0.36 ha. Ook de premier cru appellatie is in gestaagde afname door producenten die oude pinot herplanten met chardonnay.
Het wit is beroemder en draagt sinds de 18e eeuw al een grote naam, mede door de hooggehouden kwaliteit door de monniken die hier werkte in wijngaard en wijn maakten.
Chapelle de Blagny
Chapelle de Blagny bevindt zich echt in het gehucht Blagny zelf, dit zijn net aan 10 huizen. Het totale bezit bestaat uit 6 hectare van alleen maar premier cru wijngaarden. Het bezit een HVE-certificaat. De kapel en de vinificatiekelders zijn oorspronkelijk gecreëerd door het cisterciënzerklooster. Dit klooster heeft ook de nabijgelegen Montrachet wijngaard gecreëerd. De graven van Montlivaut hebben het in bezit sinds kort na de Franse Revolutie (1789-1799). In die tijd vond een volledige restauratie plaats van de kapel en wijnperserij. Tot voorkort verkocht de familie zijn druiven aan negociants. Huidige graaf Jean-Louis de Montlivault heeft domaine bottling de standaard gemaakt. Hij heeft ondertussen het vak doorgegeven aan zijn schoonzoon, Etienne de Bréchard. Hij bekommert zich, net als de zeven voorgaande generaties, om de kwaliteit op zijn hoogst te houden. Hij is erin geslaagd om de wijngaarden, die vroeger bij de familie hoorden, weer terug te kopen en het oppervlak van zijn zeldzame rode Blagny te verdubbelen tot 1 hectare.
Puligny Montrachet Premier Cru Hameau de Blagny
Wijngaard bevindt zich net onder de wijnmakerij in Blagny. Bodem is sterk kalkhoudend met leemachtige klei. Een bodem die sterk straalt in de uiteindelijke wijn. Wijnstokken van 40-70 jaar oud. Handoogst. Traditionele vinificatie: pneumatische langzame pers, koude mostklaring van 24 uur. Alcoholische en malolactische fermentatie op hout, waarvan 30% nieuw. Daarna een rijping van 12 maanden op hout en de laatste 6 maanden op staal. Een krachtige Puligny met veel bloem en fruit. Vettig maar ook mineraal.