Beaune
Beaune is gesticht door Julius Caesar als Romeins legerkamp (59-56 BCE). Het was tot de 13e eeuw de zetel van de hertogen van Bourgondië, en hoewel het daarna de politieke strijd met Dijon verloor, is het altijd het kloppend hart van de Bourgondische wijnindustrie gebleven.
De wijngaarden in Beaune worden gedomineerd door pinot noir. Chardonnay neemt sinds de jaren ‘90 gestaag toe. Hier vinden we meer zand in de grond dan andere delen van de Côte d’Or, zodoende zijn de rode wijnen wat lichtvoetiger; niet zo krachtig als Pommard maar ook niet zo elegant als Volnay. Wijnen uit Beaune kunnen het best gedronken worden tussen vijf en tien jaar. Bijna alle wijngaarden rondom Beaune zijn curieus genoeg premier cru. Top wijngaarden verdienen deze status met vlag en wimpel zoals: in het noorden grenzend aan Savigny, Les Grèves, Les Bressandes, Les Teurons. Les Marconnets en Clos du Roi en Clos des Mouches in het zuiden grenzend aan Pommard.
“Nous avons particulièrement apprécié la dynamique des 2019 avec comme toujours une représentation très défilé des terroirs” @ Bettane 2022
David Moret
Beaune’s naam en faam wordt gedragen door de handelshuizen, grote firma’s die soms al eeuwen bestaan zoals Louis Jadot, Joseph Drouhin, Louis Latour, and Bouchard Père et Fils. Zij bepalen en domineren het imago van Beaune. Daarbuiten bevindt zich het andere Bourgogne. Wijnboeren die ergens tussen de halve en 6 hectare aan eigen wijngaarden hebben en daarvan zelf druiven oogsten, wijnmaken en bottelen. David Moret zit daar ergens tussenin, een micro negociant. Dit is het kleinschalig inkopen van het rauwe fruit bij kwaliteit gedreven vignerons onder duurzame en vertrouwelijke samenwerkingen. David werkt veelal met vignerons uit de grote dorpen van de Côte de Beaune: Chassagne, Puligny en Meursault en een beetje uit Auxey-Duresses en Saint-Romain.
Arend-Jaap kwam David op het spoor tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières ‘the best in show’ waren, beter dan Comte Lafon en Leflaive. David maakt deel uit van de reusachtige Moret-clan. Zijn ouders hadden echter geen wijngaarden. Na zijn studie viticulture en oenologie in Beaune begon hij zijn wijn carrière als verkoper van persen, vaten en andere apparatuur die je nodig hebt om wijn te maken. Aldus bouwde David een enorm netwerk van producenten op. Sinds 2000 maakt David zelf wijn en inmiddels bezit hij ook een aantal eigen percelen. De wijn wordt gemaakt in zijn kelder in Beaune. Hij werkt zonder dogma’s en doet wat nodig is om goede wijn te maken, met bovenal veel respect voor het Bourgondische terroir denken en doen.
Saint-Romain Blanc
De druiven komen van 60 jaar oude stokken, na de pluk worden de druiven direct geperst, zo wordt de frisheid behouden. De wijn rijpt 12 maanden in Franse barriques. Aroma’s van citroenschil, witte bloemen en amandel.