Bourgogne Chardonnay
Bourgogne Chardonnay is een appellatie die voortkomt uit Bourgogne Blanc. Dit was een strategische keuze om de wereldwijd populaire chardonnay-druif prominent op het etiket te plaatsen. De druiven voor Bourgogne Chardonnay mogen afkomstig zijn uit de hele Bourgogne, van het noordelijke Chablis tot het zuidelijke Mâcon, en van de hooggelegen Hautes-Côtes in het westen tot de vlakte van Bresse in het oosten.
De variëteit in wijnstijlen is enorm, enerzijds door de uiteenlopende terroirs, anderszijds door de verschillende visies en werkwijzen van de wijnmakers. Elke keuze in het wijnmaakproces, van het prille begin als in het voorjaar de eerste scheuten ontspringen tot de oogst en het hele proces in de kelder, heeft grote invloed op uiteindelijke karakter en kwaliteit.
Bourgogne Chardonnay fungeert als het visitekaartje van de vignerons en vormt een opstap naar de prestigieuze wijnen zoals Villages, Premier Cru en Grand Cru. Wijn op Dronk voert het ethos: ‘Als de basiswijn klopt, is het hogere werk vaak fantastisch’.
David Moret
David Moret is een van de meest opvallende micro-négociants van Beaune, waar hij wijn maakt in een oude, kleine kelder in het centrum van de stad. Arend-Jaap ontdekte hem tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières the best in show waren, beter dan Comtes Lafon en Leflaive.
Ongeveer vijfentwintig jaar geleden is David als een komeet uit het niets verschenen, zijn familie zat niet in de wijn en had ook geen wijngaarden in de Bourgogne. Na zijn studie wijnbouw en oenologie begon David zijn carrière met het verkopen van apparatuur zoals persen en RVS tanks. Hij leerde veel van zijn clientèle; voornamelijk telers van Côte de Beaune. Eind jaren tachtig besloot hij zelf wijnmaker te worden en kocht hij zijn eerste eikenvaten en druiven. In 1999 opende handelshuis ’David Moret’ en al snel specialiseerde hij zich succesvol in chardonnay, uit Meursault om precies te zijn. Inmiddels maakt hij wijn uit de gehele magische driehoek van de Côte de Beaune, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Voor zijn druiven heeft hij contracten met acht top vignerons. Davids wijnen hebben hun weg gevonden over de hele wereld, van Korea tot Las Vegas, Dubai en natuurlijk Den Haag!
De kwaliteit van het fruit staat voorop bij deze perfectionist. David bemoeit zich dan ook het hele jaar door intensief met het wijngaard management. Het plukken gebeurt door zijn mensen. Zo kan hij zelf de beste druiven sorteren, zowel in de wijngaard als in de kelder – met behulp van zijn spiksplinternieuwe optische sorteermachine. Alle witte wijnen van David, van zijn aligoté tot zijn Corton-Charlemagne, worden vergist en gerijpt op eikenhout, waarvan 10 tot 30 procent nieuw. Alsof het Zwitserse horloges zijn, heeft iedere wijn precies 13,5 procent alcohol. De wijnen worden na 10 maanden overgestoken van vat naar tank, waardoor de volle fruitsmaak en het terroir houden blijven. De botteling is drie maanden later.
De wijnen lijken op de maker: rijp, rond, vol en gul. Maar ook strak en fris, zoals zijn haren naar achteren gekamd zijn. Davids zoon Hubert werkt sinds kort mee en bewerkt inmiddels ook een pracht perceel in Vosne-Romanée, van moeders kant.
Les Femelottes
De stokken van de Femelottes staan net buiten de AOP Puligny-Montrachet aangeplant. Een fruitige maar toch volwassen wijn met tonen van peer en iets exotisch.