David Moret Saint-Romain Blanc 2023

 44,00 (Incl Tax)

Wit – chardonnay – citroenschil – witte bloemen – toast – boter – amandel 

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: STRO016 Categorieën: , Tags: , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Saint-Romain 

St-Romain ligt ten westen van Auxey-Duresses en omvat 135 hectare village wijngaarden. Het grootste deel is aangeplant met chardonnay, een klein gedeelte met pinot noir. Oorspronkelijk vielen de gaarden onder de appellatie Hautes-Côtes de Beaune, maar in 1947 heeft ook dit dorp een eigen appellatie gekregen. Opvallend is de hoge ligging; met 350 tot 410 meter een stuk hoger dan de rest van de Côte, de wijngaarden zijn zuidzuidwest georiënteerd. Hoger en koeler maakt dat St -Romain vaak uitblinkt in citrus aroma’s. Bourgogne’s bekendste tonnelier François Freres is gehuisvest in Saint-Romain; de zuivere lucht en relatief hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor het bewerken van hout in de openlucht. 

Global warming heeft een gunstige invloed op de wijnen, die steeds populairder worden. Hogere temperaturen geven witte St-Romain meer vlees op de botten. De laatste keer dat de druiven niet rijp genoeg waren was in 2004. Saint-Romain heeft nog geen premier cru wijngaarden, die mogelijkheid wordt momenteel bestudeerd door het syndicat des vignerons. Afwachten in het politiek complexe Bourgogne. 

David Moret 

David Moret is een van de meest opvallende micro-négociants van Beaune, waar hij wijn maakt in een oude, kleine kelder in het centrum van de stad. Arend-Jaap ontdekte hem tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières the best in show waren, beter dan Comtes Lafon en Leflaive. 

Ongeveer vijfentwintig jaar geleden is David als een komeet uit het niets verschenen, zijn familie zat niet in de wijn en had ook geen wijngaarden in de Bourgogne. Na zijn studie wijnbouw en oenologie begon David zijn carrière met het verkopen van apparatuur zoals persen en RVS tanks. Hij leerde veel van zijn clientèle; voornamelijk telers van Côte de Beaune. Eind jaren tachtig besloot hij zelf wijnmaker te worden en kocht hij zijn eerste eikenvaten en druiven. In 1999 opende handelshuis ’David Moret’ en al snel specialiseerde hij zich succesvol in chardonnay, uit Meursault om precies te zijn. Inmiddels maakt hij wijn uit de gehele magische driehoek van de Côte de Beaune, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Voor zijn druiven heeft hij contracten met acht top vignerons. Davids wijnen hebben hun weg gevonden over de hele wereld, van Korea tot Las Vegas, Dubai en natuurlijk Den Haag! 

De kwaliteit van het fruit staat voorop bij deze perfectionist. David bemoeit zich dan ook het hele jaar door intensief met het wijngaard management. Het plukken gebeurt door zijn mensen. Zo kan hij zelf de beste druiven sorteren, zowel in de wijngaard als in de kelder – met behulp van zijn spiksplinternieuwe optische sorteermachine. Alle witte wijnen van David, van zijn aligoté tot zijn Corton-Charlemagne, worden vergist en gerijpt op eikenhout, waarvan 10 tot 30 procent nieuw. Alsof het Zwitserse horloges zijn, heeft iedere wijn precies 13,5 procent alcohol. De wijnen worden na 10 maanden overgestoken van vat naar tank, waardoor de volle fruitsmaak en het terroir behouden blijven. De botteling is drie maanden later. 

De wijnen lijken op de maker: rijp, rond, vol en gul. Maar ook strak en fris, zoals zijn haren naar achteren gekamd zijn. Davids zoon Hubert werkt sinds kort mee en bewerkt inmiddels ook een pracht perceel in Vosne-Romanée, van moeders kant. 

Saint-Romain

Saint-Romain is een dorp wat ‘van de Côte af’ ligt. Bij Meursault rijdt men de vallei van Auxey-Duresses in, om vervolgens in Saint-Romain aan te komen. De wijngaarden van Sain-Romain behoren tot de hoogste van de Côte de Beaune. Dit zorgt voor een koeler microklimaat. De druiven komen van 60 jaar oude stokken. De bodem is veelal kalksteen. Na de handmatige pluk worden de druiven direct geperst, zo wordt de frisheid behouden. De wijn rijpt 12 maanden in Franse barriques met 20% nieuw hout. 

Door het koelere microklimaat frisse aroma’s van citroen, citroenschil en witte bloemen. Ook vinden we toast, boter en amandel van de houtrijping.  

 

Al onze wijnen van David Moret

Extra informatie
Jaar

Land

Regio

Appellatie

Producent

Mousserend

Kleur

Inhoud

Druif

David Moret Saint-Romain Blanc 2023
David Moret Saint-Romain Blanc 2023

Op voorraad