Volnay
In duivelsjaar 1666 schreef Claude Bouchu, intendant de Bourgogne, de vertegenwoordiger van het centrale, koninklijke gezag : “Volnay est un pays de montagne, implante de vignes, ou il croît le meilleur vin de France”. 450 Jaar later is communis opinio dat in Volnay niet de beste pinot noir van de Côte d’Or wordt gemaakt, maar wel van de Côte de Beaune. Volnay comme il faut is delicaat, met intense aroma’s van frambozen, kersen en peper. De appellatie van Volnay omvat 225 ha, waarvan iets meer dan de helft (115 ha) premier cru. Volnay heeft geen grands crus. De premiers crus ten zuiden van het dorp, richting Meursault zijn de beste wijngaarden, met aan de top Caillerets en Champans, op de voet gevolgd door Clos des Chênes en Taillepieds. Volnay is vele jaren op rij getroffen door hagel, waardoor veel druiven zijn verloren. Een schrale troost was dat iedere keer vroege hagel was, waardoor de aangetaste druiven volledig konden afsterven en uiteindelijk trossen konden worden geoogst met minder, maar wel gezonde druiven. Voor de wijnliefhebber niet eens zo gek: een laag rendement komt de kwaliteit meestal zeer ten goede.
Chantal Lescure
Domaine Chantal Lescure, gevestigd in Nuits-Saint-Georges, werd in 1975 opgericht door de gelijknamige dame. Destijds werden de druiven nog verkocht aan négociants. Na haar overlijden namen haar zonen, Thibault en Aymeric Machard de Gramont het domein over. Zij haalden de inspirerende wijnmaker François Chavériat aan boord, die al bekend was met het terroir omdat hij als négociant-wijnmaker met hun druiven werkte. Met zijn komst in 1996 maakte het domein de overstap naar biologische wijnbouw. Sinds 2000 werkt het volledig biologisch en in 2009 volgde de certificering. In 2023 werd het domaine overgenomen door Eric Rousseau (Domaine Armand Rousseau) en Jean-Philippe Girard (Eurogerm).
Het domein beslaat 18 hectare, van Meursault tot Marsannay. Voor terroir-liefhebbers zijn de 0,42 hectare in Vosne-Romanée “Les Suchots” en 0,3 hectare in Clos de Vougeot, lieu-dit “Montiotes”, bijzonder. Dit hooggelegen perceel naast het château behoort tot de mooiste delen van de grand clos.
Tijdens het plukken met de hand wordt er rigoureus geselecteerd op alleen de beste druiven, in de kelder gaat alles ter controle nog over de sorteerband. De druiven worden ontsteelt maar niet gekneusd. De wilde vergisting start bewust vertraagd door een koude pre-maceratie, daarna verloopt deze langzaam maar geleidelijk. Weinig tot geen toevoeging van sulfiet en een lange rijping sur lie. Na deze lange rijping in een koude kelder blijkt eenmaal overhevelen, een maand voor bottelen, genoeg om klaren of filteren overbodig te maken.
Domaine Chantal Lescure wordt binnen Frankrijk al jaren zeer gerespecteerd om zijn kwaliteit en consistentie. De Internationale markt haakt ook aan!
Volnay
Een blend van drie percelen samen, totale oppervlakte 1.28 hectare. De overeenkomstige factor is de bodem, allen van alluviale oorsprong (rivierafzetting) met diepe klei en silt in Volnay.
Gerijpt op houten vaten met 30-40% nieuw hout.
Rode kersen, ceder, gestoofde aardbeien en bosgrond. De ware klasse van Volnay komt hier aan het licht.