Champagne
In de Champagne zijn ongeveer 19.000 wijnboeren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan een van de 350 Grandes Marques, zoals Moët & Chandon, Laurent-Perrier en Bollinger of een van 43 coöperaties, zoals die van Mailly en Mesnil. Ongeveer 4600 wijnboeren verkopen champagne die zij zelf hebben geproduceerd. De grote huizen streven in de regel naar homogeniteit. Om dit bereiken hebben zij vins de reserve, basiswijnen uit voorgaande jaren. Door verschillende jaargangen te mengen hebben hun wijnen steeds dezelfde huisstijl. Dit assembleren is hoge wetenschap en het is uitermate boeiend om mee te maken hoe bijvoorbeeld een wijn uit 2009 verandert door 5% wijn uit 2008 en 4% uit 2007 toe te voegen. De boeren die zelf wijn maken kiezen in de regel voor meer expressie van druif, bodem en jaargang, al was het maar omdat zij geen of weinig vins de reserve aanhouden. Deze champagnes hebben een meer vineus karakter. Ook zijn er verschillen tussen de jaren.
La Maison Penet
La Maison Penet is een champagne producent in grand cru village Verzy, Montagne de Reims. Dit is het oostelijke gedeelte van ‘de Montagne’ met een noordoostelijke expositie. Sinds lange tijd bewijzen Verzy (en ook Verzenay) dat noordelijk georiënteerde wijngaarden niet per se onrijp fruit voortbrengen. Toch is het zo dat de pinot en chardonnay van hier slank zijn, hoog in zuren, veel structuur bezitten en het moet hebben van verfijning n plaats van weelderigheid. Voor de Grande Maison wijnen zijn, vooral in koelere jaren, de elementen in de blend die zuren en ruggengraat moeten geven.
Penet produceert een groot aantal wijnen in verschillende lijnen. Allereerst de wijnen van ‘Alexandre-Penet’ die in de regel puur en minder complex zijn, bedoeld als aperitief. Een deel van het fruit wordt met négociant-contracten ingekocht. Ten tweede de ‘Penet-Chardonnet’ lijn, wat gastronomische wijnen zijn met veel complexiteit. Hier wordt alleen eigen fruit uit de grand cru dorpen Verzy en Verzenay gebruikt. Daarnaast worden er rijpere basiswijnen geselecteerd ook wel ‘réserve perpétuelle’ genoemd. De wijnen van Penet-Chardonnet hebben in úw kelder ook nog een lang rijpingspotentieel. Als derde is er ‘Comte de Grimm’, een négociant project waarbij er fruit uit de Elzas wordt gekocht.
De wijngaarden in eigen beheer, 66% pinot noir en 33% chardonnay, worden duurzaam beheerd zonder behulp van chemische meststoffen, pesticiden of herbiciden. Maison Penet gebruikt in al zijn wijnen lage dosage, om de wijnen zo vrij te laten in hun expressie. Al het fruit wordt verwerkt met de superklassieke ‘Coquard pers’, de eerste modellen stammen uit de 17e eeuw. Het mooie aan deze pers is dat het sap zo snel mogelijk van de schillen af is, dit zorgt voor minimale extractie van tannine en kleur uit de schillen.
Alexandre Penet Champagne Premier Cru Extra Brut
Deze champagne is een blend van de drie grote druiven in Champagne. Bestaande uit 50% pinot noir en 25% chardonnay uit grand cru Verzy en Verzenay het overige deel meunier is aangekocht fruit uit Montagne de Reims. De jonge basiswijn spendeert deels een tijd op barriques. Een kleiner gedeelte van de wijn is ‘perpetuel reserve’, tot wel 10 jaar oud! Daarna minimaal 18 maanden sur latte en een dosage van minder dan 6 g/L. In de neus innemende tonen van citrus, peer en spices. Op het pallet een opmerkelijke fraîcheur, fijne mousse en tonen van lemoncurd en amandel.