Ahr
Drie uur rijden van Den Haag bevindt zich, vlak bij Bonn, het riviertje de Ahr. De Ahr is een van de meest noordelijke wijnregio’s in Europa. Je zou verwachten dat zo noordelijk alleen witte wijn kan worden gemaakt, zoals langs de Mosel. Het samenspel tussen de Eifel (die de koude winden uit het westen tegenhoudt) en hellingen van leisteen op het zuiden maken de Ahr echter zeer geschikt voor pinot noir. De Ahr nadert met zijn eigen stijl (net als Oregon, VS en Central Otago, Nieuw-Zeeland) de voortreffelijkheid van de pinot noir in de Bourgogne.
Weingut Adeneuer
Weingut Adeneuer bestaat al meer dan 500 jaar. Het wijngoed bezit wijnranken in de mooiste wijngaarden van het Ahrdal. De parel in de kroon is de Walporzheimer Gärkammer, aangeplant met oeroude stokken van de Kastenholz-kloon, die in de zeventiende eeuw door een monnik uit Bourgogne zou zijn meegenomen. Het is echter pas sinds de jaren 1980 dat hier grootse wijnen worden gemaakt. Net als Werner Näkel kozen Marc en Frank Adeneuer voor Spitzenklasse, lagere rendementen en Bourgondische wijnmaaktechnieken. Gaandeweg hebben Marc en Frank een eigen stijl ontwikkeld, waarin pinot, wijnjaar en wijngaard maximaal tot uitdrukking komen. Je zou het Duitser kunnen noemen: meer kersen dan bramen, meer kruiden dan eiken.
Kleine Kammer Spätburgunder
De Walporzheimer Gärkammer is een van de beste wijngaarden van het Ahr dal. Zeer steil en louter leisteen. Adeneuer is de enige eigenaar van deze 0,68 ha kleine Romanée Conti van Duitsland. De Gärkammer is beplant met de Kästenholz kloon van pinot noir, die kleinere, meer geconcentreerde druiven geeft. Kleine Kammer is de tweede wijn van de Walporzheimer Gärkammer. Net als de GG gerijpt op Bourgondische pieces van 225 liter (50% nieuw), maar minder lang (10 i.p.v. 16 maanden), waardoor de wijn eerder op dronk is. Aroma’s van zwarte kersen, blauwe bessen, vlierbessen en kruidnagel. In de mond wat cacao en een minerale bijna zoutige finish.