Ahr
Drie uur rijden van Den Haag bevindt zich, vlak bij Bonn, het riviertje de Ahr. De Ahr is een van de meest noordelijke wijnregio’s in Europa. Je zou verwachten dat zo noordelijk alleen witte wijn kan worden gemaakt, zoals langs de Mosel. Het samenspel tussen de Eifel, die de koude winden uit het westen tegenhoudt, en hellingen van leisteen op het zuiden maken de Ahr echter zeer geschikt voor pinot noir. De Ahr nadert met zijn eigen stijl (net als Oregon, VS en Central Otago, Nieuw-Zeeland) de voortreffelijkheid van de pinot noir in de Bourgogne.
Weingut Adeneuer
Weingut Adeneuer bestaat al meer dan 500 jaar. Het wijngoed bezit wijnranken in de mooiste wijngaarden van het Ahrdal. De parel in de kroon is de Walporzheimer Gärkammer, deze staat aangeplant met oeroude stokken van de Kastenholz-kloon die in de zeventiende eeuw door een monnik uit de Bourgogne zouden zijn meegenomen. Het is echter pas sinds de jaren 1980 dat hier grootse wijnen worden gemaakt. Net als Werner Näkel kozen Marc en Frank Adeneuer voor Spitzenklasse, lagere rendementen en Bourgondische wijnmaaktechnieken. Gaandeweg hebben Marc en Frank een eigen stijl ontwikkeld, waarin pinot, wijnjaar en wijngaard maximaal tot uitdrukking komen. Je zou het Duitser kunnen noemen: meer kersen dan bramen, meer kruiden dan eiken.
Sonnenberg Frühburgunder GG
Frühburgunder is ooit ontstaan in de Ahr als een spontane mutatie van Spätburgunder die twee weken eerder rijp is. Dat heeft zin in een van de koudste rode wijnregio’s. Frühburgunder is vaak wat voller en zachter dan Spätburgunder, met aroma’s van framboos en pruim en iets meer alcohol. Tegelijkertijd is Frühburgunder een lastpak, extreem gevoelig voor rot.
De Sonnenberg wijngaard doet zijn naam eer aan met een oriëntatie pal op het zuiden. Ook de hellingsgraad helpt om de wijngaard ‘zijn gezicht’ vol in de zon te draaien. De bodem wordt gekenmerkt door greywacke (compact zandsteen) en leemlöss, wat de wijnen hun fruitige karakter geeft. Lage opbrengsten waar veel tijd en ambacht in gaat zitten; 30 hl/ha. Daarna rijping op 2 of 3 jaar oude barriques voor 22 maanden. Geweldige Frühburgunder met tonen van zwarte & wilde bessen, koffie, umami en gebrande tonen. Superzachte en gulle tannine.