“Lukas Sermann ist eines der austrebenden Talente an der Ahr.” – Vinium
Ahr
Drie uur rijden van Den Haag bevindt zich, vlak bij Bonn, het riviertje de Ahr. De Ahr is een van de meest noordelijke wijnregio’s in Europa. Je zou verwachten dat zo noordelijk alleen witte wijn kan worden gemaakt, zoals langs de Mosel. Het samenspel tussen de Eifel, die de koude winden uit het westen tegenhoudt en hellingen van leisteen op het zuiden maken de Ahr echter zeer geschikt voor pinot noir. De Ahr nadert met zijn eigen stijl (net als Oregon, VS en Central Otago, Nieuw-Zeeland) de klasse van de pinot noir in de Bourgogne.
Weingut Sermann
Weingut Sermann in Altenahr mag dan al sinds 1775 bestaan, het behoort tot de meest vooruitstrevende wijnproducenten van de Ahr. Als enige producent aan de Ahr maakt Lukas Sermann meer witte dan rode wijn. Naast riesling, van trocken tot auslese, vind je hier ook weissburgunder, sauvignon blanc(!) en blanc de noir, direct geperste, dus witte wijn, van spätburgunder. Overigens zijn ook de rode spätburgunders van Lukas zeer de moeite waard.
Iedere druif heeft bij Lukas zijn eigen, zorgvuldig uitgezochte, plek. Op de koudere plekken riesling en weissburgunder, op de warme sauvigon blanc en spätburgunder. De parel in de kroon zijn stokken uit 1939 in de Altenahrer Eck. Deze stokken zijn “wurzelecht”, dus niet geënt op Amerikaanse stokken.
Bellabianca Spätburgunder Blanc de Noir Ahr
Bellabianca laat zich vertalen als ‘mooi wit’. Geen woord gelogen. Vlug geplukt in de koele morgen, voordat het fruit opwarmt. Directe snelle persing om zo min mogelijk kleurstof mee te nemen uit de rode pinot noir schillen. Daarna pre-fermentatie koeling om de fermentatie langzaam op gang te laten komen. Een derde van de wijn gaat door de malolactische fermentatie, voor complexiteit en een voller body.