Bio

Weingut Klumpp Gipskeuper Spätburgunder Baden 2022

 20,50 (Incl Tax)

Rood – spätburgunder – kers – frambozenpitten – pruim – aards – fijne tannines

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: BAD041 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Baden 

De meest zuidelijke wijnstreek van Duitsland is Baden. Het gebied strekt zich over een afstand van 400 km langs de Rijn uit van Heidelberg tot aan Basel, een afstand van 400 kilometer. Het noordelijke deel van Baden wordt gekenmerkt door kalkrijke bodems. Het zuiden is beroemd om zijn vulkanische bodem, met de Kaiserstuhl als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. 

Baden is ook de warmste en zonnigste wijnstreek van Duitsland. De Vogezen houden wind en regen uit het Westen tegen, het Odenwald en het Zwarte Woud zorgen ervoor dat de koude winden uit het noorden en oosten Baden niet bereiken. 

Klimaat en bodem zorgen ervoor dat de Bourgondische druivenrassen hier floreren. Naast spätburgunder (pinot noir) tref je hier weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris), chardonnay en auxerrois aan.  

Kraichgau 

Kraichgau ligt in het noordelijke deel van Baden. Pas sinds 1996 is Kraichgau officieel een aparte sub-regio. Daarvoor maakte het deel uit van de subregio Badische Bergstrasse.  De Kraichgau staat ook bekend als ‘de streek van de duizend heuvels’ vanwege de mooie golvende heuvels met vele verschillende exposities en hellingen. “Kraich” betekent in het Keltisch leem en “Gau” land. Kraichgau is dus leemland. De ondergrond is gevormd tijdens het Trias, toen een groot deel van Europa een zee was. De oudste laag is zandsteen, de tussenlaag is kalksteen met daarop kalkmergel. De bodem is daarmee veel Franser dan de meeste andere Duitse wijnregio’s. Ten westen van de Rijn vind je vooral leisteen, afgewisseld door vulkanisch gesteente. 

De wijngaarden van Kraichgau beginnen vlak onder de poort van Slot Heidelberg, dat in 1689, tijdens de negenjarige oorlog door de legers van Lodewijk XIV werd vernietigd. In de kelders van het kasteel bevindt zich het Heidelberger Fass, een wijnvat van 219.000 liter. De soldaten van Lodewijk zullen ongetwijfeld uit het vat gedronken hebben, maar hebben het gelukkig laten staan. Je kan het nu bezichtigen. 

Klumpp 

Weingut Klumpp is een familiebedrijf dat in 1983 werd opgericht door Ullrich Klumpp. Wat begon met een productie van 800 flessen uit een garage, is anno 2024 uitgegroeid tot een domein van 32 hectare en een gemiddelde productie van 160.000 flessen per jaar. Al de 190(!) percelen zijn gelegen in de Kraichgau, een noordelijke subregio van het warme Zuid-Duitse Baden.  

Bijna dit gehele areaal is eigenhandig aangeplant, van voornamelijk stekjes uit de Bourgogne. De wijnranken worden verkregen door ‘sélection massale’ en opvallend is hoe goed de stekjes uit Vosne-Romanée het doen. 1996 was een cruciaal jaar: Kraichgau werd een officiële subregio en Klumpp kreeg het biologische ECOVIN-certificaat. Inmiddels staat de tweede generatie aan het roer. Markus is sinds 2004 keldermeester; Andreas doet sinds 2010 de wijngaarden. Het motto van Markus en Andy is “Kick das Kraichgau”. 

In de kelder wordt de lijn uit de wijngaard doorgetrokken: alles is gericht op verfijning en rijping vindt plaats op barriques uit de Bourgogne. De Bourgondische kijk resulteert niet in Bourgogne-kopieën. Integendeel, de Bourgondische manier van werken in de wijngaard en kelder zorgen ervoor dat de wijnen sehr Kraichgau zijn; elegant en zeer mineraal! Ook worden er Duitse technieken toegepast zoals de saignée methode die plaatsvindt – waar nodig – vóór de maceratie van de rode wijnen. Hierbij wordt een klein percentage (tussen 5 -15 %) van de most afgetapt om kleur en concentratie van de wijn te versterken.    

Het talent en het keiharde werken van de familie Klumpp zijn opgemerkt door de wijnpers. Aufsteiger des Jahres in 2014 en **** in Eichelmann. 

Gipskeuper Spätburgunder 

Ortswein spätburgunder van een wijngaard op een plateau met gipskeuper bodem. Dit is een specifieke rood- en witachtige bodemsoort van gips, anhydriet en steenzout. Het plateau is onderhevig aan de koude oostenwind en heeft dus een langzame rijping. Dit zorgt voor een lang groeiseizoen en verhoogt de dichtheid en complexiteit van de resulterende wijn. Heet gedurende de dag, koel ‘s nachts dus hoog aromatisch. Ongeveer 30 jaar oude Bourgondische wijnstokken. In de kelder wordt volledig ontsteeld en 15% saignée voor structuur, aroma en kleurintensiteit. Maceratie van 14 dagen, met een handmatige pigéage 3 maal daags. Daarna 10 maanden rijping op Frans eikenhout met leeftijd variërend 3 tot 5 jaar. 

Al onze wijnen van Weingut Klumpp

Extra informatie
Appellatie

Mousserend

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Klumpp Gipskeuper Spätburgunder Baden 2022
Weingut Klumpp Gipskeuper Spätburgunder Baden 2022

Op voorraad