Mosel
Van Trier naar Koblenz meandert de Mosel door een dal met steile hellingen van leisteen. De interactie tussen het klimaat (op de grens van maritiem en continentaal), de bodem (de donkere leisteen die de warmte vasthoudt) en het druivenras riesling zorgen voor de meest klassieke wijn van Duitsland. Van droog tot zoet, Mosel riesling is uniek. Langs de Mosel gebeurt veel nog met de hand; de hellingen zijn er te steil voor machines.
Nik Weis
De familie Weis maakt sinds 1947 wijn in de St. Urbanshof. Nik is de derde generatie en sinds 1997 in het bedrijf. Het Weingut bevindt zich in een bocht van de Mosel. Vanuit de proefkamer op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de steile wijngaarden van Laurentiuslay en Layet.
Nik heeft mazzel; hij mag zijn tijd verdelen tussen een aantal van de mooiste wijngaarden aan de Mosel en de Saar. Aan de Mosel zijn dat de Piesporter Goldtröpfchen, de Liewener Laurentiuslay en de Mehringer Layet, aan de Saar de Ockfener Bockstein en de Schodener Saarfeilser. Een ander groot geluk is dat de wijngaarden veelal zijn beplant met oude stokken, soms nog op hun eigen wortelstokken. Al vanaf de start van het Weingut in 1947 worden de wijnranken zelf gestekt en opgekweekt. De kwekerij van Nik Weis is de autoriteit voor riesling klonen. Topproducenten van over de hele wereld kopen hun plantmateriaal van Nik.
Laurentiuslay Riesling GG Mosel
Sinds de tijden van Napoleon (begin 19e eeuw) is deze wijngaard in familie bezit. Ook hier oude stokken oplopend tot 90 jaar. ‘Lay’ is een oud-Duits woord, wat doet denken aan het Nederlandse leisteen, precies wat het betekent. Hier gedesintegreerd zeer arm leisteen op steile helling met zuidelijke expositie en veel wind. In plaats van het verhogen van de stress, verlaagt de wind juist de stress want het maakt de druiven stugger en aromatischer; een dikkere schil. Ook blaast het de druiven direct droog na regen en verlaagt daarmee fungus- en rotproblemen. Deze wijngaard is een van de warmste wijngaarden in het familiebezit en geeft ieder jaar spectaculaire wijnen. Van de grootse droge stijlen (GG’s) tot Beeren- of Trockenbeerenauslesen.