Saar
De Saar is een zijriviertje van de Mosel, vlakbij Trier, in de Romeinse tijd de grootste stad ten noorden van de Alpen. Nu is het hier voor riesling groots. De combinatie van hoogte (de Saar is het hoogste deel van de Mosel), koude (een graad frisser dan in Koblenz), droogte (de regen valt in de Ardennen) en Devonschiefer (donkere leisteen) zorgt voor verfijnde wijnen die eindeloos kunnen ouderen. Aan de Saar ligt de Scharzhofberg, een van de beroemdste wijngaarden ter wereld, waarvan Egon Müller -de grootse levende riesling-legende- zijn beroemde Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese maakt.
Saar-riesling is een ballet van zoet en zuur. De kunst van het wijnmaken is het vinden van balans, die ieder jaar, voor iedere wijngaard anders is; in warme jaren, als de zuurgraad wat lager is, worden vaak drogere wijnen met wat meer alcohol gemaakt. In koude jaren met hogere zuren wordt wijn gemaakt met wat meer restsuiker en minder alcohol.