Saar
De Saar is een zijriviertje van de Mosel, vlakbij Trier, in de Romeinse tijd de grootste stad ten noorden van de Alpen. Nu is het hier voor riesling groots. De combinatie van hoogte (de Saar is het hoogste deel van de Mosel), koude (een graad frisser dan in Koblenz), droogte (de regen valt in de Ardennen) en Devonschiefer (donkere leisteen) zorgt voor verfijnde wijnen die eindeloos kunnen ouderen. Aan de Saar ligt de Scharzhofberg, een van de beroemdste wijngaarden ter wereld, waarvan Egon Müller -de grootse levende riesling-legende- zijn beroemde Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese maakt.
Saar-riesling is een ballet van zoet en zuur. De kunst van het wijnmaken is het vinden van balans, die ieder jaar, voor iedere wijngaard anders is; in warme jaren, als de zuurgraad wat lager is, worden vaak drogere wijnen met wat meer alcohol gemaakt. In koude jaren met hogere zuren wordt wijn gemaakt met wat meer restsuiker en minder alcohol.
Nik Weis
De familie Weis maakt sinds 1947 wijn in de St. Urbanshof. Nik is de derde generatie en sinds 1997 in het bedrijf. Het Weingut bevindt zich in een bocht van de Mosel. Vanuit de proefkamer op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de steile wijngaarden van Laurentiuslay en Layet.
Nik heeft mazzel; hij mag zijn tijd verdelen tussen een aantal van de mooiste wijngaarden aan de Mosel en de Saar. Aan de Mosel zijn dat de Piesporter Goldtröpfchen, de Liewener Laurentiuslay en de Mehringer Layet, aan de Saar de Ockfener Bockstein en de Schodener Saarfeilser. Een ander groot geluk is dat de wijngaarden veelal zijn beplant met oude stokken, soms nog op hun eigen wortelstokken. Al vanaf de start van het Weingut in 1947 worden de wijnranken zelf gestekt en opgekweekt. De kwekerij van Nik Weis is de autoriteit voor riesling klonen. Topproducenten van over de hele wereld kopen hun plantmateriaal van Nik.
Saarfeilser Riesling GG Saar
Dit is een Grosse Gewächs wijngaard in de Saar met perfecte expositie op het zuiden. Nik beheert hier 3,2 hectare. De stokken zijn 40 tot 60 jaar oud. Een pure leistenen bodem die gemixt is met sedimenten van de rivier, aangespoeld in turbulente momenten omdat de Saar precies hier twee keer zijn koers heeft gewijzigd. Deze combinatie van puur gesteente en alluviale kiezel bodem maakt voor een unieke wijn die in mondgevoel excelleert met een zijdezachte etherische stijl. Floraal en delicaat fruit, helemaal droog vergist. De opbrengst wordt hier bewust heel klein gehouden. Hand geoogst en gesorteerd in wijngaard en kelder. Zacht geperst, daarna volgt een simpele vinificatie met een spontane vergisting en rijping op grote RVS-tanks. Bottelen zonder klaren de volgende zomer.