Weingut Cantzheim der Crémant Blanc de Noirs Zéro Dosage Saar

 25,00

Wit – pinot noir – appel – rode besjes – aardbei – levendige zuren – mineraal

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: SAAR020 Categorieën: , Tags: , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

VINUM Weinguide 2020 – zweiter Stern nach drittem Jahrgang: “Die Kollektion des Jahrgangs 2018, die erst dritte Kollektion seit Bestehen des Weinguts, setzt ein echtes Ausrufezeichen. Kein einziger Ausfall und 16 Weine zwischen 85 und 92 Punkten, mit einem glatten Schnitt von 88 Punkten. Ein solcher Einstand ist nur wenigen vorher gelungen.”

Saar

De Saar is een zijriviertje van de Mosel, vlakbij Trier, in de Romeinse tijd de grootste stad ten noorden van de Alpen. Nu is het hier voor riesling groots. De combinatie van hoogte (de Saar is het hoogste deel van de Mosel), koude (een graad frisser dan in Koblenz), droogte (de regen valt in de Ardennen) en Devonschiefer (donkere leisteen) zorgt voor verfijnde wijnen die eindeloos kunnen ouderen.  Aan de Saar ligt de Scharzhofberg, een van de beroemdste wijngaarden ter wereld, waarvan Egon Müller -de grootse levende riesling-legende- zijn beroemde Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese maakt.

Saar-riesling is een ballet van zoet en zuur. De kunst van het wijnmaken is het vinden van balans, die ieder jaar, voor iedere wijngaard anders is; in warme jaren, als de zuurgraad wat lager is, worden vaak drogere wijnen met wat meer alcohol gemaakt. In koude jaren met hogere zuren wordt wijn gemaakt met wat meer restsuiker en minder alcohol. De ultieme Saar-riesling is kabinett, vroeg geplukt, verfrissende zuren in volledige harmonie met restsuiker en licht, 7-10%. Goede kabinett smaakt bijna droog en is zeer verfrissend.

Weingut Cantzheim

Weingut Cantzheim is de jongste producent aan de Saar en een ontdekking van Dennis. Het Weingut is in 2016 opgericht door Anna en Stephan Reimann, die elkaar leerden kennen tijdens hun studies Gartenbauwissenschaften (tuinbouw) in München. Anna studeerde ook wijnbouw in Montpellier. Na haar studies werkte Anna 15 jaar als exportmanager van Moselgigant Markus Molitor, voor wie zij de Nederlandse markt opende. Na voor Molitor tientallen malen de wereld rondgevlogen te hebben, is Anna geland aan de Saar, de heimat van haar familie. Haar wereld is nu 7 hectares riesling en een paar rijen spätburgunder. Anna’s kennis en ervaring komen samen in een aanbod van wijnen dat er vanaf de eerste oogst bovenuit springt. Spontane vergisting, niet bang voor restsuiker. Anna heeft ook goed gekeken naar Egon Müller!

Het weingut heeft ook een prachtig gastenverblijf, dat met veel liefde, respect voor traditie, maar ook modern is gerestaureerd.

Der Crémant Blanc de Noirs Zéro Dosage 

Het pinot noir fruit voor deze crémant komt van de Saarburger Fuchs wijngaard, één van de beste wijngaarden in de Saar. Oude wijnstokken op steile hellingen (40 – 60 %) van leisteenrotsen. Spontaan gefermenteerde basiswijn op RVS. Daarna een half jaar sur lie op houten vaten. Tweede gisting op fles, volgens de traditionele methode. Daarna minimaal 18 maanden sur latte. Na deze lange rijping wordt er geen dosage meer toegevoegd, ongeremd en ongetemd dus. Slechts 1,7 gr/l restsuiker, elektrische zuren, heel veel spanning, intensiteit en mineraliteit.  

Extra informatie
Appellatie

Druif

Inhoud

Kleur

Land

Mousserend

Producent

Regio

Weingut Cantzheim der Crémant Blanc de Noirs Zéro Dosage Saar
Weingut Cantzheim der Crémant Blanc de Noirs Zéro Dosage Saar

Op voorraad