Alsace
De Elzas in oost-Frankrijk tegen de Duitse grens genesteld, is een geval apart. De eigen aard van deze streek vind je in bijna alles terug: de architectuur, de cultuur, de gastronomie, de taal (Frans noch Duits) en zeker ook de wijnen. Anders dan andere klassieke Franse wijnstreken staat in de Elzas het druivenras centraal, dit wordt dan ook altijd groot en helder op het etiket vermeldt. Witte druiven zijn de baas en beslaan 90% van de productie. Traditioneel zijn er vier edele rassen; riesling, muscat, gewürztraminer en pinot gris en dit zijn in de regel de rassen die op grand cru terroir staan. Andere rassen zijn pinot blanc, auxerrois, silvaner, chasselas en pinot noir. De Rijn rivier loopt zuid-noord parallel aan het gebied en is in feite de natuurlijke barrière die het oostelijke einde van de Alsace definieert. Aan de westkant vinden we de Vogezen, die in het zuiden tot wel 1400 meter reiken. De bodem is een complex mozaïek van leisteen, kalk, mergel, zandsteen, klei, graniet, gneis en andere vulkanische sedimenten.
Domaine Justin Boxler
Domaine Justin Boxler is een klein biologisch familiebedrijf, gevestigd in Niedermorschwihr net ten westen van Colmar in het hart van de Elzas. Het wijnbedrijf bestaat binnen de familie al sinds 1672! Ze hebben de eer om 12 hectare aan prachtig terroir te beheren met alle bekende rassen uit de Elzas: riesling, gewürztraminer en pinot gris als belangrijkste. Maar ook muscat, auxerrois, sylvaner en pinot noir. Grand cru´s in het portofolio zijn Florimont, Sommerberg, Brand en Wineck-Schlossberg. Indrukwekkende wijnen die typisch Elzas zijn, gemaakt met een progressieve visie, veel traditie en respect.
De kracht van het domein zit hem in de hechte samenwerking. Het is echt een familiebedrijf, altijd geweest. Nu is de 11e generatie de drijvende motor met Florent en Charlotte. Maar eigenlijk doet iedereen mee: broer Pierre (vader van Charlotte) en zus Anne (moeder van Florent) runden hiervoor het bedrijf. Maar ook tantes, ooms, neven en een peetvader. De slogan van de familie is “respecteer en observeer het terroir”. Dit is overal van belang maar in de Elzas extreem belangrijk omdat er minstens 9 druivenvariëteiten zijn om uit te kiezen voor ieder perceel. De grootste uitdaging voor de nieuwe generatie is klimaatverandering. Vrijwel alle recente jaargangen van 2015 tot nu zijn onderhevig aan gemiddeld hoge temperaturen, 2016 in mindere mate.
Niedermorschwihr is westelijk gelegen binnen de Elzas en dus dicht tegen de voetheuvels van de oud-vulkanische Vogezen. Dit maakt het merendeel van de bodem, en het terroir van de Boxlers, graniet. Echter in Ingersheim, één dorpje verder oostwaarts op grand cru Florimont, domineert weer het kalksteen. De toplagen bestaan voornamelijk uit klei, mergel en zandsteen.
Sommerberg is een indrukwekkende grand cru van 28 hectare met zeer steile hellingen, oplopend tot een hellingsgraad van 100% (45°)! Hier zijn muren en terrassen nodig tegen erosie en verval. Dit parelstuk van een wijngaard is de ziel van Niedermorschwihr. De wijngaard is grotendeels graniet, met een opvallend roze kleur. De wijngaard rijst een goede 150 meter omhoog tot 410 m boven zeeniveau. Pontificaal gericht naar het zuiden, maar sterke wind behoedt de druiven voor een te snelle rijping.
In 2019 is de omschakeling naar biologisch volledig doorgevoerd en recent is het certificaat binnen. Er is duidelijk een nieuwe generatie aan het werk, met lagere fermentatie temperaturen en plukken op het scherpst van de snede. Mede hierdoor zijn de wijnen relatief helder en schoon, niet meer dat dikke en aromatische van hoe de wijnen vroeger waren. Ook worden alle wijnen nu spontaan vergist. De moderne kijk heeft niet ingeleverd op diepte en complexiteit, integendeel!
Pinot Gris au Pied du Bari 2022
Wijngaard net onder de Grand Cru Sommerberg in Niedermorschwihr, ook zuidelijke expositie. De bodem bestaat uit zeer fijn graniet. Stokken zijn allen pinot gris, aangeplant in de jaren ‘90. De oogst in 2022 is iets eerder uitgevoerd voor meer behoudt van frisheid en zuren. Een bescheiden 4,3g/l restzoet.