Anjou
De wijnstreek Anjou wordt te vaak als een homogene massa gezien. Wellicht komt dat door de grote appellaties Anjou en Anjou-Villages. Maar dit deel van de Loire is geologisch en klimatologisch niet “over een kam te scheren”. Het voorbeeld om het individueel terroir er uit te lichten is ingezet door de INAO; er bestaat sinds 2011 een premier cru Coteaux du Layon Chaume en een grand cru ‘Quarts de Chaume’, beide fabelachtige zoete wijnen. Tevens zijn dorpjes als Savennières voor droog en Bonnezeaux voor zoet uitgegroeid tot toonaangevende wijnen van hoge kwaliteit. Maar er gebeurt nog veel meer onder die grote paraplu die Anjou en Anjou-Village heet. Grofweg valt deze streek op te delen in ‘Anjou blanc et Anjou noir’. Anjou blanc verwijst naar het kalkrijke tuffeau gesteente en ‘noir’ naar de zwarte schist gesteentes. Op dit canvas vernieuwen klassieke domaines zichzelf en staan er ook nieuwe wijnmakers op. Anjou als gebied is volop in beweging en groeit in karakter, kwaliteit en bovenal diversiteit. Oude appellaties zoals Rosé d’Anjou worden vervangen voor veel spannendere wijnen die zich niet laten vatten in een appellatie.
Domaine Amirault – Le Clos des Quarterons
De familie Amirault is een van de grote wijnfamilies in Saint Nicolas de Bourgueil. Le Clos des Quarterons is een wijngaard in familiebezit voor 180 jaar! Xavier en Agnes zijn altijd op zoek naar de essentie van hun terroir. Minimale interventie is hun uitgangspunt in de wijngaard en bij het maken van de wijn. Het domein is biodynamisch gecertificeerd (Demeter).
Het microbiologische leven volgt de druiven tot in de kelder, transformeert het sap en vindt zelfs zijn weg naar de uiteindelijke wijn in de fles. De wijnen zijn dan ook letterlijk levend, van een levende bodem. Voor Domaine Amirault gaan de biodynamie-principes veel verder dan de wijn zelf, het is ook een filosofie, een manier van leven. Het is een circulair systeem waarin mens en natuur één zijn en een evenwicht wordt bereikt. Naast Clos des Quarterons bezitten zij nog een aantal prachtige terroirs zoals; ‘Le Fondis’ (een cru in wording), ’Clos de la Gaucherie’, ‘Grand-Mont’, ‘Les Gravilices’ en de nieuwste aanwinst ‘La Ferme des Fontaines’.
De belangrijkste druif is cabernet franc, die de ster van de show is in Saint Nicolas de Bourgueil en Bourgueil. Gevolgd door chenin blanc wat een versatiele druif is, die voor wit en een indrukwekkende lijn van mousserende wijnen gebruikt wordt. Voor de crémants is er ook wat chardonnay geplant. Domaine Amirault heeft een prachtige line-up aan wijnen waar een herkenbare rode draad doorheen loopt; transparantie, levendigheid en positiviteit. Prachtige wijnen!!
La Ferme des Fontaines Anjou Blanc
Deze cuvée van de familie Amirault is de belichaming van vin naturel, inclusief certificaat Vin Méthode Nature. Het fruit is afkomstig van ‘la Ferme des Fontaines’, een boerderij met wijngaarden net ten westen van Bourgueil en Saint Nicolas de Bourgueil. De vinificatie is dus geheel zonder sulfiet en met inheemse gisten. Fermentatie en rijping (9 maanden) is op RVS. Daarna botteling zonder klaren of filteren.
Helder en frisse chenin blanc. Prachtig als aperitief of met gestoomde vis, romige saus en frisse groene kruiden om de mineraliteit van de wijn te laten schijnen.
Muzikale begeleiding: