Bio

Domaine Amirault Le Clos des Quarterons Les Quarterons Anjou Blanc 2022

 22,00 (Incl Tax)

Wit – chenin blanc – witte bloemen – appel – honing – zilt – gebrande hazelnoot

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: ANJO029 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Anjou

De wijnstreek Anjou wordt te vaak als een homogene massa gezien. Wellicht komt dat door de grote appellaties Anjou en Anjou-Villages. Maar dit deel van de Loire is geologisch en klimatologisch niet “over een kam te scheren”. Het voorbeeld om het individueel terroir er uit te lichten is ingezet door de INAO; er bestaat sinds 2011 een premier cru Coteaux du Layon Chaume en een grand cru ‘Quarts de Chaume’, beide fabelachtige zoete wijnen. Tevens zijn dorpjes als Savennières voor droog en Bonnezeaux voor zoet uitgegroeid tot toonaangevende wijnen van hoge kwaliteit. Maar er gebeurt nog veel meer onder die grote paraplu die Anjou en Anjou-Village heet. Grofweg valt deze streek op te delen in ‘Anjou blanc et Anjou noir’. Anjou blanc verwijst naar het kalkrijke tuffeau gesteente en ‘noir’ naar de zwarte schist gesteentes. Op dit canvas vernieuwen klassieke domaines zichzelf en staan er ook nieuwe wijnmakers op. Anjou als gebied is volop in beweging en groeit in karakter, kwaliteit en bovenal diversiteit.

Domaine Amirault – Le Clos des Quarterons 

Xavier Amirault is de zesde generatie op Le Clos de Quarterons in Saint-Nicolas-de-Bourgeuil. Voordat hij samen met zijn vrouw Agnes de leiding van het domein op zich nam, werkte hij tien jaar in New York als importeur. Zijn tijd in New York heeft Xavier een zeer vooruitstrevende blik op wijn gegeven. Hij is een van de eerste leden van Vin Methode Nature, een vereniging van wijnmakers die afspraken hebben gemaakt over het gebruik van de aanduiding Vin de Nature. Het domein is biodynamisch Demeter gecertificeerd, en deze filosofie vormt voor de familie een leidraad die veel verder gaat dan alleen het wijnmaken zelf. 

Alle druiven worden met de hand geoogst, wat een eerste strenge selectie garandeert. In de kelder volgt een zorgvuldige sortering op de band. De vergisting verloopt spontaan, zonder toegevoegde gisten. Het gebruik van sulfiet is minimaal en bij sommige wijnen zelfs volledig uitgesloten.

Xavier en Agnes blijven met hun wijnen dicht bij hun terroirs. Dit kun je ook heel letterlijk nemen: de vatenkelder bevindt zich in een adembenemende kalksteengrot onder een van hun wijngaarden. Zonder koeling of verwarming is het hier constant tussen de 10 en 12 graden Celsius, ideaal voor de rijping van cabernet franc en chenin blanc. 

Les Quarterons Anjou Blanc  

De chenin blanc voor deze wijn is aangeplant naast Le Fondis, waar de kalkrijke bodem veel kiezels heeft. De druiven zijn in drie rondes met de hand geplukt. Elke keer mochten alleen de rijpe trossen in de kratjes. Vergisting met wilde gisten in RVS tanks op lage temperatuur (15-17ºC) voor behoud van verfijnde aroma’s. Aan het einde van de fermentatie rijpt de wijn 9-12 maanden op de fijne gisten, waarvan 50% in demi-muids en 50% in amphora’s. De eerste maanden vindt regelmatig batônnage plaats om de wijn lengte en rondheid te geven.

Muzikale begeleiding: « Sweat Dreams » by Emily Loizeau. 

Al onze wijnen van Domaine Amirault

Extra informatie
Appellatie

Mousserend

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biodynamisch

Amirault Le Clos des Quarterons Les Quarterons Anjou Blanc 2022
Domaine Amirault Le Clos des Quarterons Les Quarterons Anjou Blanc 2022

Op voorraad